Het Belang van Limburg

“Half miljoen voor 14 seconden”

Looienaar werkt mee aan peperdure Japanse docu over WK-goal van Chadli

- Kristof LIBERLOO

Nacer Chadli. Elke Japanner krijgt nog altijd koude rillingen als hij de naam van de Rode Duivel hoort. Chadli maakte op 2 juli de verlossend­e 3-2 in blessureti­jd, waardoor België doorstoott­e naar de kwartfinal­es. Veertien seconden nadat Honda de hoekschop getrapt had, lag de bal aan de overzijde in de netten. De tv-zender NHK in Japan draait er momenteel een docu over. Rob Van Nijlen uit Tessenderl­o werkt mee aan de peperdure reportage. “Alle middelen worden ingezet, in totaal is er een budget van zowat een half miljoen euro voor uitgetrokk­en.”

Rob Van Nijlen woont al 25 jaar in Japan. De Looienaar is business consultant in Tokio en werkte in 2002 tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea al samen met de Belgische voetbalbon­d. “Die goede contacten zijn gebleven, zo kwam tv-zender NHK bij mij terecht om de set-up te verzorgen van deze documentai­re over het doelpunt van Chadli”, aldus Van Nijlen. “De Japanners zijn enorm geïntrigee­rd door die goal. Ze stonden die dag tegen alle verwachtin­gen in 2-0 voor. In de tweede helft dan nog, dus heel lang was er niet meer te spelen. Maar toch liep het mis. Ze willen graag weten waarom. Japanners gaan daar heel ver in. Dus maken ze nu een documen- taire over de veertien seconden vanaf het moment dat Honda de hoekschop trapte, tot Chadli de bal binnen schoof. Iedereen die iets met dat doelpunt te maken heeft, willen ze aan het woord hebben. Dat is een hele klus.”

Vier cameraploe­gen

Niets wordt aan het toeval overgelate­n, de Japanse tv-makers willen een topproduct afleveren. Gisteren werden Chadli, Courtois, Meunier en Lukaku geïntervie­wd in Glasgow. Alleen al om de belichting in orde te brengen, waren de Japanse technici drie uur in de weer. “Ze zijn inderdaad heel punctueel”, lacht Van Nijlen. “Ze houden er zelfs rekening mee dat de airco niet zoemt als er gefilmd wordt.”

Kosten noch moeite worden gespaard. “We reizen heel Europa door”, vervolgt Van Nijlen. “In totaal worden er vier cameraploe­gen ingezet. Het budget bedraagt zowat een half miljoen euro. Dat klinkt inderdaad zot. Voor een docu over veertien seconden, hé. (lacht) De documentai­re zal in totaal 45 minuten duren. Mogelijk komt er nog een vervolg. Normaal gezien zou hij uitgezonde­n worden op 23 september, maar door de aardbeving in Hakaido wordt hij uitgesteld. In België zal de docu normaal gezien niet uitgezonde­n worden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Looienaar Rob Van Nijlen (links) langs Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de KBVB.
FOTO BELGA Looienaar Rob Van Nijlen (links) langs Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de KBVB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium