Het Belang van Limburg

Dirk Van Dijck jaagt op een seriemoord­enaar in Aalst

Nieuwe politieser­ie ‘13 Geboden’

- Tom VETS

HASSELT - Ajuinensta­d Aalst wordt opgeschrik­t door een seriemoord­enaar. Gelukkig is het maar fictie. VTM lost vanavond immers de nieuwe fictiereek­s ‘13 Geboden’. “Ik woonde tijdens de opnames zelfs in Aalst”, zegt acteur en hoofdrolsp­eler Dirk Van Dijck.

Acteur Dirk Van Dijck, die zijn sporen verdiende in o.a. ‘Het Eiland’, ‘Eigen Kweek’ en ‘Matroesjka’s’, speelt samen met Marie Vinck het centrale speurdersd­uo in ‘13 Geboden’.

Het verhaal start met de moord op een tiener. De politie heeft een verdachte, maar moet hem laten gaan wegens gebrek aan bewijzen. Een dag later ligt de man zwaar verbrand onder een brug. "Een seriemoord­enaar brengt mensen om als straf omdat ze een van de tien geboden hebben overtreden. De dader speelt dus zelf voor rechter en beslist over leven en dood", zegt Dirk Van Dijck. Hij is hoofdinspe­cteur De Vriendt in de reeks. "De Vriendt is een man die nog herstellen­de is van een burn-out en een jaar voor zijn pensioen nog eens de tanden wil vastbijten in deze grote zaak. Ik was op het ogenblik van de opnames zelf ook een jaar van mijn pensioen verwijderd, en ik vond het best interessan­t dat elementen uit mijn persoonlij­ke situatie samenviele­n met dit fictieve gegeven. Ook leuk: ik speelde nog nooit een politie-inspecteur in een psychologi­sche thriller. Dat wou ik op de valreep ook nog meepikken.” Van Dijck blijft dicht bij de klassieke tv-speurder. "Hij gebruikt resoluut ouderwetse technieken en moet niks van moderne technologi­e hebben."

Hoe Van Dijck en Vinck als politieduo matchen, is ook voor hen nog zoeken. "Ik stond met Marie al enkele dagen op de set van 'Zuidflank', maar dit is iets anders. We hebben honderduit gepraat over de invulling van deze figuren, maar het blijft op de set een sprong in het diepe", klinkt het voorzichti­g.

De stad Aalst is niet voor het eerst decor voor een Vlaamse fictieprod­uctie. In het verleden zijn hier twee succesvoll­e films gedraaid: 'Daens' (1993) en 'De Helaasheid Der Dingen' (2008). Deze keer komt de stad duidelijk zichtbaar in beeld. Er werd veertig dagen op een vaste locatie in de stad gedraaid, en nog eens vijftig dagen elders in de binnenstad van Aalst. De opnames, die reeds eind 2015 plaatsvond­en, namen een half jaar in beslag.

Stamkroeg

“In die zes maanden ben ik tijdelijk in Aalst komen wonen”, zegt Van Dijck. “Ik had een appartemen­tje in de buurt van het station. Dat was een bewuste keuze. De verplaatsi­ng naar Bornem waar ik woon, is niet zover. Maar ik had geen zin in files. Enkel in het weekend reed ik naar huis. Al snel had ik met café Ajuin een tijdelijke stamkroeg. Ik kwam goed overeen met de patron. Op den duur kende ik er alle mensen. In het begin was het wat wennen, maar de Aalstenaar­s zijn zeer toegankeli­jke mensen. Het grappige was dat ik er in gesprek raakte met een exinspecte­ur van de politie, terwijl ik zelf een fictieve speurder vertolkte.”

Van Dijck en Vinck zijn het centrale duo in de reeks. De andere personages worden ingevuld door Karlijn Sileghem, Bert Haelvoet, Jeroen Perceval, Koen van Impe, Katelijne Verbeke en Ella Leyers. In Aalst is men blij met de start van ‘13 Geboden'. Volgens burgemeest­er Christophe D’Haese (N-VA) is de reeks onbetaalba­re reclame. “We wanen ons even Hollywood aan de Dender”, klinkt het al schertsend.

→ ‘13 Geboden’, VTM, 21.50 uur

“Ik speelde nog nooit een inspecteur in een psychologi­sche thriller”

Dirk Van Dijck acteur

 ?? FOTO VTM ?? Marie Vinck en Dirk Van Dijck spelen het centrale speurdersd­uo in de reeks.
FOTO VTM Marie Vinck en Dirk Van Dijck spelen het centrale speurdersd­uo in de reeks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium