Het Belang van Limburg

“Het spel van de Duivels ligt Hans”

Vital Vanaken trots op zoon na knap debuut in Hampden Park

-

Hans Vanaken maakte vrijdag in Schotland zijn debuut bij de Rode Duivels. Een gesmaakt debuut van veertig minuten. De familie Vanaken volgde die eerste Duivelse minuten van zoon Hans in een zetel in Lommel. “Onze Hans heeft dat goed gedaan”, zegt vader Vital.

Een dikke week geleden somde Roberto Martinez tijdens de bekendmaki­ng van zijn selectie voor de wedstrijde­n tegen Schotland en IJsland de namen van zijn Rode Duivels een voor een op. Het was even voorbij de middag, toen ook Hans Vanaken uit de mond van de bondscoach rolde. “Maar ik kreeg het nieuws ’s avonds pas door”, vertelt vader Vital. “Ik was nog aan het werken.”

Spanning

Het typeert de familie Vanaken helemaal. Gewoon is al gek genoeg. Vader Vital reisde dan ook niet halsoverko­p naar Glasgow voor het debuut van zijn zoon. “Sommige mensen hebben een job, hé (lacht). We hebben de wedstrijd van in onze zetel gevolgd. Natuurlijk met een beetje spanning, want je weet nooit wat het zal geven. De omstandigh­eden vielen gelukkig mee. Toen Hans inkwam, stond het al 0-3 en de Belgen waren enkele klassen sterker dan Schotland.” Vanaken viel niet uit de toon, was vaak aanspeelba­ar en draaide vlotjes mee. “Hij heeft dat niet slecht gedaan voor een eerste keer”, vindt ook Vital. “De manier van voetballen bij de nationale ploeg ligt hem ook. Er wordt niet zomaar lukraak met de lange bal gewerkt, maar over de grond gevoetbald. Na de match heb ik hem dan ook een berichtje gestuurd om hem te felicitere­n.”

Reykjavik

De 26-jarige Lommelaar moest lang wachten op zijn allereerst­e selectie. Omdat deze uitzonderl­ijke lichting Rode Duivels zo sterk is. Mocht Vanaken vijftien jaar vroeger geboren geweest zijn, zat hij nu misschien al aan 25 selecties. “Tja, dat zou kunnen, maar zullen we nooit weten”, aldus Vital. “Het is alleszins zijn eigen verdienste dat hij er nu bij is, tussen al die grote namen. Wat de toekomst brengt, moeten we afwachten. Natuurlijk hoop ik dat hij de volgende keer weer geselectee­rd wordt. Want deze lichting is echt van wereldnive­au. Kijk naar Eden Hazard, wat die weer allemaal deed. Misschien is het een sterke uitspraak, maar voor mij is hij de Belgische speler met het meeste aangeboren talent ooit. Ook al kan je generaties moeilijk met elkaar vergeleken.” Morgen wacht IJsland. Krijgt Vanaken dan opnieuw minuten van Martinez? “Dat zou mooi zijn, maar het wordt weer een heel andere match. Of ik deze keer wel naar Reykjavik vlieg? Neen, het wordt opnieuw een plaatsje in de zetel. (lacht).”

 ?? (krli) ??
(krli)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium