Het Belang van Limburg

Vier Belgische medailles in finale landencomp­etitie

-

Sentower Park in Opglabbeek kreeg de première om de allereerst­e finale van de landencomp­etitie voor jeugdruite­rs te organisere­n. België was het enige land dat in de vier reeksen een medaille behaalde: goud voor de scholieren, zilver voor de ponyruiter­s en brons voor de junioren en young riders.

De pony’s hielden een kater over aan hun EK, maar herpakten zich in de finale met zilver. Daarvoor werd een barrage met de Ieren gereden. Beide teams kwamen in de finale op zondag foutloos aan de finish. In die barrage reed Belgisch kampioen Gilles Nuytens (Kamires van Orchid’s) helaas een verkeerd parcours. Het leverde alsnog zilver op. De scholieren, die brons wonnen op het EK, pakten nu goud. De vier legden een vlekkeloos parcours af, zonder strafpunte­n. In het team zat onder andere Aurelia Guisson (Berlini Fron Second Life Z) uit Hasselt.

Te veel druk

Het juniorente­am werd in juli Europees kampioen, maar moest nu vrede nemen met brons. Het Belgische juniorente­am was een integraal Limburgs team. Enkel Alexander Housen (Galoubet Fravanca) kwam zonder strafpunte­n aan de finish. Thibault Philippaer­ts (Cataleya) hield het bij één strafpunt tijd. Maartje Verberckmo­es (Jugano vd Vosberg) en Simon Morssinkho­f (Vivolta de Gree), individuee­l brons op het EK, lieten elk één balk vallen. De verwachtin­gen lagen hoog bij de junioren. “Misschien wel te hoog,” reageerde Housen. “Natuurlijk was er druk, begrijpeli­jk als Europees kampioen, maar een balkje is zo gevallen.”

Thibault Philippaer­ts relativeer­de: “Winst en verlies liggen dicht bij elkaar. Er zat meer in dan brons, al kunnen we vooral terugblikk­en op een geslaagd seizoen met veel hoogtepunt­en.”

De young riders konden het goud binnenhale­n, maar dan moest laatste ruiter Gilles Thomas foutloos blijven. Hij kreeg een ongelukkig foutje, waardoor België terugviel naar brons.

Spijbelen

Na afloop loofde iedereen het nieuwe initiatief van de FEI. Al vroegen veel landen zich af waarom de finale in september moest plaatsvind­en. Onze ruiters zijn pas een week naar school en moeten al spijbelen, merkten enkele bondscoach­es terecht op.

 ?? FOTO JH ?? Aurelia Guisson.
FOTO JH Aurelia Guisson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium