Het Belang van Limburg

“Leuven houdt met succes groei van de UHasselt tegen”

Ex-rector Rik Torfs geeft strategie voor het eerst openlijk toe

- Timmie VAN DIEPEN

LEUVEN/HASSELT - De Katholieke Universite­it Leuven heeft een strategie om de Universite­it Hasselt klein te houden. Dat is in zekere zin ook gelukt. Dit zegt de Leuvense ex-rector Rik Torfs in het nieuwe boek ‘Onder rectoren’ van de journalist Remy Akreutz.

Dat de KU Leuven de groei van de UHasselt wil fnuiken, is een publiek geheim. Maar nooit werd dit zo openlijk toegegeven als Torfs nu doet. Volgens hem is Leuven bang om ingesloten te raken in het oosgroeid.” ten van Vlaams-Brabant als er in Limburg een volwaardig­e universite­it wordt uitgebouwd. UHasselt-rector Luc De Schepper kent die Leuvense strategie: “Ze is maar gedeelteli­jk geslaagd want we zijn alleen maar ge- Met het aantreden van Torfs’ opvolger Luc Sels, zijn de relaties verbeterd. De Schepper: “Maar of dat iets fundamente­els zal veranderen, weten we niet.” Hij houdt vast aan zijn 10-10-10-plan, 10 nieuwe richtingen in 10 tijd jaar tijd, waardoor de UHasselt kan groeien naar 10.000 studenten. “We hebben een verlanglij­stje, met daarop onder andere de opleiding bio-ingenieur.”

HASSELT/LEUVEN - Dat de Katholieke Universite­it van Leuven er alles aan deed en doet om de groei van de Universite­it Hasselt tegen te houden, is een publiek geheim. Maar in het nieuwe boek ‘Onder rectoren’ geeft de voormalige Leuvense rector Rik Torfs die Limburg-strategie voor het eerst ook openlijk toe: “We wilden de ambities van de UHasselt on hold zetten. En dat is in zekere zin ook gelukt.”

De strijd tussen de universite­iten van Leuven en Hasselt sleept al aan sinds de oprichting van het Limburgs Universita­ir Centrum in 1971. Voor Leuven was – en blijft – Limburg een belangrijk ‘rekruterin­gsgebied’ voor nieuwe studenten. Een volwaardig­e Limburgse universite­it werd daarom vanuit Leuven altijd bestreden.

Achterland

In het nieuwe boek ‘Onder rectoren’ van De Morgenjour­nalist Remy Akreutz spreekt Rik Torfs, de vorige rector van de KU Leuven, voor het eerst openlijk over die (anti)Limburgstr­ategie. “Het was de oude droom van (Leuvense oud-rector, nvdr.) André Oosterlinc­k: een fusie tussen de UHasselt en de KU Leuven enerzijds en de VUB en de UGent anderzijds. Maar het idee van de opslorping van Hasselt is niet reëel, omdat alle Limburgse politici samenklitt­en rond Limburg”, zegt Torfs in het boek. “Voor de bio-ingenieurs en de faculteit pedagogisc­he wetenschap­pen zouden extra Hasseltse opleidinge­n verregaand­e gevolgen hebben gehad. Aan de oostkant van Vlaams-Brabant zou Leuven ingesloten raken, terwijl de westkant van Vlaams-Brabant ook een oog op Gent heeft gericht. We wilden daarom de ambities van de UHasselt on hold zetten. En dat is in zekere zin ook gelukt.” Alain Verschoren, oud-rector van de Universite­it Antwerpen, voegt daaraan toe: “Zolang de KU Leuven erbij wint, zoals bij de oprichting van de opleiding rechten, zullen ze de Limburgse vragen steunen. Maar als Hasselt te groot dreigt te worden, zullen ze ingrijpen. Limburg is het achterland van de KU Leuven.”

Deels gelukt

Huidig UHasselt-rector Luc De Schepper kent de Leuvense strategie om zijn universite­it klein te houden maar al te goed. “Maar volgens mij is ze maar gedeelteli­jk geslaagd, want we zijn de afgelopen jaren alleen maar gegroeid”, zegt De Schepper fijntjes. “Toen ik veertien jaar geleden begon als rector, telden we 2.000 studenten. Vandaag zijn er dat 6.500. Het is dus niet helemaal waar dat het gelukt is om onze groeiambit­ies on hold te zetten. Tijdens de ambtstermi­jn van Torfs hebben we bijvoorbee­ld ook de opleiding handelswet­enschappen erbij gekregen.”

“In globale termen klopt het wel dat de KU Leuven probeert om de verdere groei van de UHasselt tegen te gaan door in eerste instanties te vermijden dat er extra opleidinge­n bijkomen in Hasselt. Als die er dan toch komen, dan proberen ze zo goed mogelijk mee te zijn in dat verhaal. Zoals bij rechten en handelswet­enschappen ook gebeurd is. Voor ons is dat trouwens geen probleem. Als we kunnen groeien door met andere partners samen te werken, is dat ook goed.”

Wederzijds respect

De Schepper werkt intussen gestaag verder aan zijn 10-10-10plan: tien nieuwe opleidinge­n in tien jaar tijd, waardoor de universite­it kan groeien naar tienduizen­d studenten. “We hebben een verlanglij­stje. De opleiding bioingenie­ur staat daarin, pedagogisc­he wetenschap­pen is iets minder prioritair voor ons. Dat we daarmee rechtstree­ks Leuven zouden raken omdat Limburg hét Leuvense achterland zou zijn, klopt ook niet helemaal. De KU Leuven haalt veel meer studenten in Antwerpen dan in Limburg, terwijl Antwerpen een volwaardig­e universite­it heeft.” Volgens De Schepper zijn de verhouding­en met de KU Leuven de afgelopen jaren wel verbeterd, na de verkiezing van Luc Sels tot nieuwe rector. “De samenwerki­ng is vandaag veel constructi­ever. Er is veel minder spanning dan toen Rik Torfs nog rector was. We voelen veel meer wederzijds respect, terwijl Torfs toch altijd vond dat hij in een andere klasse speelde. Maar of dat ook iets fundamente­el zal veranderen aan de strategie van de KU Leuven, weten we niet.”

Voor de bio-ingenieurs en de faculteit pedagogisc­he wetenschap­pen zouden extra Hasseltse opleidinge­n verregaand­e gevolgen hebben gehad

Rik TORFS oud-rector KU Leuven

Sinds de verkiezing van Luc Sels is er meer wederzijds respect, maar of dat iets fundamente­el zal veranderen aan de strategie, weten we niet

Luc DE SCHEPPER

Rector UHasselt

 ?? Foto LUC DAELEMANS ?? Luc De Schepper, rector van de UHasselt, kruiste in 2015 in deze krant de degens met zijn toenmalige Leuvense ambtsgenoo­t Rik Torfs. Die laatste geeft nu toe dat Leuven een strategie heeft om Hasselt klein te houden.
Foto LUC DAELEMANS Luc De Schepper, rector van de UHasselt, kruiste in 2015 in deze krant de degens met zijn toenmalige Leuvense ambtsgenoo­t Rik Torfs. Die laatste geeft nu toe dat Leuven een strategie heeft om Hasselt klein te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium