Het Belang van Limburg

N-VA voelt zich in de steek gelaten

- Caroline VANDENREYT Guy THUWIS Luk WEYENS

Bij het begin van ons debat leek er geen vuiltje aan de lucht. Burgemeest­er Bart Gruyters (CD&V) vond zelfs dat zijn coalitie met Open Vld en N-VA NIEUW zes mooie jaren achter de rug had. Tijdens het debat was Karolien Grosemans (N-VA) vrij bitsig voor CD&V. Op het einde klaagde ze aan dat N-VA uitgeslote­n wordt voor de volgende coalitie. Waarop Gruyters antwoordde dat de drie partijen in 2012 een akkoord voor 12 jaar hadden afgesloten. Achteraf vertelde Mark Vanleeuw (Open Vld) dat de klad al sinds 2015 in de coalitie zit toen bleek dat N-VA een akkoord met sp.a had afgesloten. Grosemans ontkent dat..

Toerisme

1 Herk-de-Stad slaagt er niet in zijn toeristisc­he troeven uit te spelen.

“We zijn een mooie gemeente en meer toeristen is fijn, maar we moeten vooral meer inwoners aantrekken”, vindt Karolien Grosemans (N-VA NIEUW). “Herk-de-Stad is een krimpgemee­nte en mag zeker geen slaapgemee­nte worden. We moeten voldoende investeren voor jonge gezinnen en meer samenwerke­n met horeca en handelaars zodat Herk-de-Stad bruist.”

Bart Gruyters (CD&V) wijst erop dat de restaurati­e van het Amandinahu­is in de steigers staat. “We kunnen hier moeilijk al reclame voor maken omdat het nog niet klaar is. Ook voor het Olmenhof is er een plan in de maak en voor het Schulensme­er maken we wel demans gelijk promotie.”

Hilde Mellen (Helemaal Herk-deStad): “Ons grootste troef zijn de boomgaarde­n die verbonden zijn door fietswegen. Eigenlijk zijn we de poort naar Haspengouw. Voorts is er een mogelijkhe­id om aan het Amandinahu­is een stiltepark te maken voor mensen die op zoek zijn naar spirituali­teit.” Voor Mark Vanleeuw (Open Vld) kunnen de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen best samen promotie voeren voor hun toeristisc­h aanbod. Hij doet alvast een poging : “Het beste festival van Limburg is niet Pukkelpop, maar Rock Herk.”

Bert Moyaers (sp.a) wil de fietser die het Schulensme­er passeert, naar Herk-de-Stad lokken. “We moeten de toerist een beleving bieden. Aan het Amandinahu­is mag voor ons ook een park met oosters getinte zaken komen. Amandina is zelf ook naar het oosten gegaan.”

Gunter De Ryck (Groen) pleit voor kleinschal­ig verblijfst­oerisme. “Maar onze kwetsbare natuur moeten we wel behouden.”

Ziekenhuis

2 De centralisa­tie van Jessa, waarbij het revalidati­eziekenhui­s naar Hasselt dreigt te verhuizen, heeft in de coalitie sporen nagelaten. Burgemeest­er Gruyters wordt verweten dat hij al eerder op de hoogte was gebracht. “Er was inderdaad een onderhoud waarbij men gezegd heeft dat ze eraan denken de centralisa­tie voor te leggen aan de Raad van Bestuur. Maar voor ik de gemeentera­ad kon inlichten, heb ik een schrijven gevraagd om dat te bevestigen”, aldus Gruyters.

“Ik was zelf graag op de hoogte gebracht, al waren het maar geruchten”, reageert Grosemans. “CD&V heeft enkele dagen later zijn giraffen geplaatst met het opschrift: ‘Wij steken onze nek uit’. Ze hadden beter struisvoge­ls besteld en er bijgezet: ‘We steken onze kop in het zand’.” Gruyters: “Als mevrouw Grose- toch zo begaan is met de toekomst van de Jessa-campus, waarom was ze dan niet aanwezig op het overleg?”

Grosemans: “Ik heb ook nog ander werk te doen. Onze fractie was daar aanwezig.”

Vanleeuw zegt geen boodschap te hebben aan dit politiek steekspel. “Ik wil niet mijn lot in handen leggen van Caritas en het stadsbestu­ur van Hasselt. De revalidati­e vertrekt en we willen de tijd nu gebruiken om een nieuwe invulling te zoeken voor de site.” “Een heel spijtige zaak dat Jessa hier gaat verdwijnen”, vindt ook Moyaers. “We hebben erg ingezet op de revalidati­e en nu snijdt men een van de mooiste takken weg.” “Wij hebben ons een tijd afzijdig gehouden omdat we het een beetje hypocriet vinden. De nationale partijen dwingen organisati­es als Jessa tot schaalverg­roting”, legt De Ryck de vinger op de wonde.

Wonen

3 Moeten er in het centrum meer appartemen­ten komen?

“Het lijkt er nu sterk op dat de bouwpromot­oren hun zin mogen doen”, zegt Mellen. “We moeten zoeken naar een gulden middenweg. Een project als Herckervel­d was een heel mooi idee.”

Vanleeuw: “We zullen meer naar verdichtin­g in het centrum moeten, als we de rest van de gemeente landelijk willen houden. We moeten ook leegstand bestrijden en zelf het goede voorbeeld geven door eigen gebouwen als de gemeentehu­izen van Donk of Schu-

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Links Karolien Grosemans (N-VA NIEUW), Mark Vanleeuw (Open Vld) en Bart Gruyters (CD&V). Rechts Bert Moyaers (sp.a), Hilde Mellen (HeHe) en Gunter De Ryck (Groen)
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Links Karolien Grosemans (N-VA NIEUW), Mark Vanleeuw (Open Vld) en Bart Gruyters (CD&V). Rechts Bert Moyaers (sp.a), Hilde Mellen (HeHe) en Gunter De Ryck (Groen)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium