Het Belang van Limburg

In Houthalen kan je klacht indienen bij 3D-inspecteur

Eerste virtuele politielok­et van Limburg opent in oktober

- Aylin KOKSAL

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Inwoners van Houthalen-Helchteren kunnen in oktober terecht bij een virtueel politielok­et, het eerste in Limburg. Daar kunnen burgers via een 3D-scherm in gesprek gaan met een inspecteur, een melding doen en zelfs een klacht indienen.“Dankzij de unieke technologi­e heeft de burger het gevoel dat de inspecteur ter plaatse aanwezig is.”

Politiezon­e CARMA ontvangt vanaf oktober burgers aan een virtueel loket. In het politiecom­missariaat van Houthalen-Helchteren, gevestigd in het NAC, kan je plaatsneme­n aan een driedimens­ionaal scherm waarna je live geholpen worden door een inspecteur die in het hoofdcommi­ssariaat in Genk zit. De burger kan er een melding doen en zelfs een klacht indienen. Het systeem laat toe om aan beide zijden documenten te scannen, te printen en te tekenen. “Via het scherm kan de inspecteur alle handelinge­n volgen en de burgers stap voor stap begeleiden als ze met technische vragen zitten. Bovendien is het loket toegankeli­jk voor rolstoelge­bruikers”, vertelt Wim Dries (CD&V), voorzitter van politiezon­e CARMA.

“Het onthaal in het commissari­aat blijft wel geopend, maar voor bepaalde klachten of meldingen word je naar het virtuele onthaal doorverwez­en”, vult de Houthalens­e burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) aan. De openingsur­en veranderen niet: inwoners kunnen aan het loket terecht op maandag van 9 tot 19 uur en van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur.

Uniek in de wereld

Het virtuele politielok­et wordt geleverd door Teleportel. Volgens CEO Luc De Backer is de toegepaste techniek uniek in de wereld. “De burger heeft echt het gevoel dat de inspecteur tegenover hem zit: de politieman of -vrouw op het scherm is levensgroo­t en in drie dimensies. Door een optische illusie zie je zelfs het beeldscher­m niet. Het gebeurt allemaal ook via een uiterst veilige internetve­rbinding en het hapert niet. En tot slot heb je zelfs ‘gealigneer­d oogcontact’: anders dan bij een klassiek Skypegespr­ek kijk je recht in de ogen van de persoon met wie je spreekt. Dat is ook hoognodig bij een dienstverl­ening als deze, waarbij het vertrouwen zo belangrijk is.”

En het prijskaart­je van zo’n installati­e? “Dat is afhankelij­k van de grootte. Het politielok­et in Houthalen kost tussen 30.000 en 35.000 euro.”

Testfase

Het virtuele loket wordt nu eerst uitgetest en op punt gezet. De 3D-inspecteur is volgens Dries ook geen voorbode van een heuse virtuele politiemac­ht. “We blijven streven naar efficiënti­e en zoveel mogelijk blauw op straat. Een virtueel onthaal kan een oplossing zijn waarbij niet ingeboet wordt op de dienstverl­ening en de klant steeds profession­eel en persoonlij­k geholpen wordt. We denken bijvoorbee­ld ook aan een mobiele, virtuele onthaalbox die we kunnen inzetten op evenemente­n.”

 ?? FOTO HBVL ?? “De burger heeft echt het gevoel dat de inspecteur voor hem zit, levensgroo­t en in drie dimensies. Door een optische illusie zie je zelfs het beeldscher­m niet.”
FOTO HBVL “De burger heeft echt het gevoel dat de inspecteur voor hem zit, levensgroo­t en in drie dimensies. Door een optische illusie zie je zelfs het beeldscher­m niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium