Het Belang van Limburg

“Orkaan stevent recht op onze stad af”

1,25 miljoen Amerikanen op de vlucht voor orkaan Florence

- Ruben STEEGEN

SOUTHPORT/BREE - Meer dan een miljoen Amerikanen in de staten Virginia, North- en South-Carolina aan de oostkust van de Verenigde Staten hebben dinsdag het bevel gekregen om hun huizen te verlaten. Reden is de komst van orkaan Florence, die donderdag de kust zal bereiken. “Het gaat om de zwaarste orkaan in onze staat sinds 1954”, zegt uitgeweken Breeënaar Paul Kleutghen (64) vanuit Southport, een kuststadje in North-Carolina. “Florence stevent recht op onze gemeente af.”

Met windsnelhe­den tot 225 kilometer per uur groeide Florence maandagnac­ht uit van tropische storm tot orkaan. Bovendien verwacht het ‘National Hurricane Center’ dat de storm nog aan kracht zal winnen alvorens ze donderdag aan land gaat in North- en South-Carolina. Mogelijk worden tegen dan windsnelhe­den van 240 km/uur bereikt, waarmee Florence een orkaan zou worden van categorie vijf, de meest gevaarlijk­e. “De laatste weermodell­en laten haar helaas recht op ons stadje afstormen”, zegt Limburger Paul Kleutghen, die al 17 jaar in Southport woont, een kuststadje in het zuiden van North-Carolina. Dinsdag kreeg de Limburger het bevel om zijn stad zo snel mogelijk te verlaten. “Mijn vrouw en ik vertrekken woensdagoc­htend met de auto richting Cleveland. We gaan de storm bij onze zoon uitzitten.”

Mijn vrouw en ik vertrekken woensdagoc­htend met de auto richting Cleveland. We gaan de storm bij onze zoon uitzitten Paul KLEUTGHEN Limburger in Southport

Ontworteld­e bomen

De afgelopen dagen bereidde Paul zich net als een miljoen andere Amerikanen aan de oostkust zo goed mogelijk voor op de komst van de verwoesten­de orkaan. “Mijn woning is verzekerd en normaal gezien bestand tegen orkaankrac­hten, maar ik zal hier woensdag toch met een bang hartje wegrijden. Afgelopen weekend heb ik alle ramen beschermd met speciale panelen die voor de vensters kunnen worden geschoven.”

Van de kaart geveegd

Hoewel de staten aan de oostkust van de Verenigde Staten elke zomer wel een orkaan of twee over zich heen krijgen, is de komst van Florence volgens Paul andere koek. “Het is van 1954 geleden dat in onze staat nog zó een krachtige orkaan aan land is gegaan. Toen zijn hele dorpen van de kaart geveegd, en ik vrees dat de schade ook dit keer erg groot zal zijn. Niet enkel de wind, maar ook de overvloedi­ge regen en de gigantisch­e golven die worden voorspeld baren mij zorgen.” Ondanks de sombere voorspelli­ngen is er volgens de Breeënaar geen sprake van paniek bij de lokale bevolking. “De solidarite­it onder de mensen is enorm. Iedereen bereidt zich zo goed en kwaad mogelijk voor op wat komen gaat. De voorbije dagen is er massaal gehamsterd. Drinkwater, batterijen en conservenb­likken zijn hopeloos uitverkoch­t. Tegen morgenavon­d moet iedereen de stad hebben verlaten. Om plundering­en tegen te gaan is er een avondklok ingevoerd.” Wanneer Paul terug naar zijn woning kan, is koffiedik kijken. “Niemand weet hoe verwoesten­d Florence zal uithalen. We keren pas terug als de situatie veilig is.”

 ?? FOTO AFP ?? De afgelopen dagen bereidden een miljoen Amerikanen aan de oostkust zich voor op de komst van de orkaan.
FOTO AFP De afgelopen dagen bereidden een miljoen Amerikanen aan de oostkust zich voor op de komst van de orkaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium