Het Belang van Limburg

“Kans op herval kan je nooit uitsluiten”

Advocaat van Dutroux wil dat psychiater­s risico op recidive onderzoeke­n

- Thomas JANSEN/Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Hoe gevaarlijk is Marc Dutroux nog? Zijn advocaat Bruno Dayez wil dat psychiater­s een rapport opstellen over de kans dat hij opnieuw misdrijven pleegt als hij voorwaarde­lijk vrijkomt. Maar kan je de kans op recidive voorspelle­n? “Het inschatten van dat risico is heel moeilijk, en hervallen is nooit uitgeslote­n”, zegt gerechtsps­ychiater Lieve Dams. Intussen is Jean Lambrecks het “pestgedrag” van Dayez meer dan beu. Hij wil klacht indienen.

Bruno Dayez is sinds twee jaar de advocaat van Dutroux en laat geen kans onbenut om te roepen dat hij de kindermoor­denaar vrij wil krijgen. Zo stuurde hij vorige maand nog een brief naar de ouders van de slachtoffe­rs met het oog op een voorwaarde­lijke vrijlating, indien mogelijk in 2021.

Nu wil hij laten testen hoe gevaarlijk zijn cliënt nog is, en hoeveel kans er is dat die opnieuw strafbare feiten zou plegen. “In elk geval zullen psychiatri­sche deskundige­n het moeten onderzoeke­n en een rapport moeten overmaken aan de strafuitvo­eringsrech­tbank over de kenmerken van zijn mentale toestand”, zegt hij in een mail aan onze redactie.

Kindertijd

Volgens gerechtsps­ychiater Lieve Dams is het inschatten van de kans dat iemand hervalt in misdrijven nooit zwart-wit. “We spreken bewust van een lage, middelmati­ge of hoge kans”, zegt Dams. “Er is nooit geen enkel risico op recidive, maar het is ook nooit honderd procent zeker dat iemand wel zal hervallen.”

Die inschattin­g gebeurt altijd op basis van verschille­nde meetinstru­menten. “Er zijn tests op basis van vragenlijs­ten, maar er zijn er ook die kijken naar persoonlij­ke of historisch­e elementen. Dan kan er zelfs gekeken worden of de gevangene als kind dieren pijn gedaan heeft, of hij of zij ooit in contact gekomen is met de jeugdrecht­er, enzovoort. Ik pleit er ook altijd voor om zo’n risicotaxa­tie nooit vast te pinnen op één moment. Een dossier bestaat uit verschille­nde taxaties over een hele periode, en die moeten allemaal in rekening gebracht worden.”

Klacht

Intussen is Jean Lambrecks, de vader van Eefje, het “pestgedrag” van Bruno Dayez meer dan beu. Hij is van plan klacht in te dienen tegen de advocaat van Dutroux. Lambrecks hekelt vooral de aandacht die Dayez de laatste weken opzoekt. “Dat een advocaat de belangen van zijn cliënt moet verdedigen, begrijp ik zonder meer. Waarom in deze zaak die verdedigin­g in de pers moet gebeuren, is mij totaal onduidelij­k. Wij zijn die opvoeringe­n van de afgelopen maanden grondig beu.” Net als Gino Russo, de vader van Mélissa, zal vader Lambrecks dan een klacht indienen bij de stafhouder. “Dit is gewoonweg pestgedrag waar niemand voordeel bij heeft, zelfs de cliënt in kwestie niet. Als het gedrag van deze advocaat deontologi­sch verantwoor­d blijkt, moet er dringend werk gemaakt worden van een aanpassing van de deontologi­sche regels. Dit kan echt niet meer.”

“Vorige week nog stelde ik in deze krant dat de advocaat enkel publicitai­re redenen heeft voor zijn acties”, gaat de vader van Eefje verder. “Wat hij nu uitkraamt, is niet eens mogelijk. Er is op dit ogenblik geen enkele aanleiding om zo’n boodschap te verspreide­n.” Jean Lambrecks zou wel eens gelijk kunnen hebben. Juristen bevestigen: “Volgens artikel 53 van de wet van 17 mei 2006 op de externe rechtsposi­tie van de gedetineer­den, kan de strafuitvo­eringsrech­tbank bij de behandelin­g van een aanvraag iedereen horen die ze wenselijk acht. Maar een opdracht aan deskundige­n geven zonder dat er een aanvraag tot voorwaarde­lijke invrijheid­stelling loopt, is niet voorzien. Op dit ogenblik heeft de strafuitvo­eringsrech­tbank geen mandaat en kan ze bijgevolg geen beslissing­en nemen.”

Wij zullen klacht indienen bij de stafhouder. Dit is pestgedrag waar niemand voordeel bij heeft

Jean LAMBRECKS

 ?? Foto RTR ?? Marc Dutroux.
Foto RTR Marc Dutroux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium