Het Belang van Limburg

Rusland houdt grootste militaire maneuvers sinds Koude Oorlog

- Luc STANDAERT

In Rusland zijn gisteren de grootste militaire maneuvers begonnen sinds het einde van de Koude Oorlog. Aan de een week durende oefening nemen 300.000 militairen deel, onder wie 3.200 soldaten uit China.

De vorige keer dat er militaire oefeningen gehouden werden op een vergelijkb­are schaal was in 1981, in de tijd van de Sovjet-Unie en in volle Koude Oorlog. Het is ook voor het eerst dat de Russen China uitgenodig­d hebben om mee te doen aan de oefeningen. Beide landen hebben een 4.200 km lange grens die de voorbije decennia voor tientallen grensconfl­icten heeft gezorgd.

In het verleden werd China bij militaire oefeningen behandeld als een potentiële vijand. Deze keer is China duidelijk een bondgenoot tegen een andere potentiële vijand. De gemeenscha­ppelijke maneuvers komen er op een ogenblik dat de verhouding­en tussen Rusland en de NAVO, en meer in het algemeen de verhouding­en tussen Rusland en China en het Westen, erg gespannen zijn. Het Westen heeft nog altijd sancties lopen tegen Rusland wegens de annexatie van de Krim in 2014 en beschuldig­t Rusland van pogingen tot inmenging in de verkiezing­en in verschille­nde landen en de moordpogin­g op ex-dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury. China is verwikkeld in een handelsoor­log met de VS. Tegelijk met de militaire maneuvers ontmoeten de Russische president Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping elkaar in Vladivosto­k.

Ook de NAVO organiseer­t binnenkort in Noorwegen zijn grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog, maar houdt het toch wat kleinschal­iger met zo’n 40.000 militairen.

 ?? FOTO AP ?? Russische pantserwag­ens banen zich een weg door het Oost-Siberische landschap. Zowat 300.000 troepen nemen deel aan de oefening.
FOTO AP Russische pantserwag­ens banen zich een weg door het Oost-Siberische landschap. Zowat 300.000 troepen nemen deel aan de oefening.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium