Het Belang van Limburg

Orban: “Hongarije wordt gestraft omdat het geen migratiela­nd wil worden”

-

STRAATSBUR­G - Hongaars premier Viktor Orban heeft gisteren in het Europees Parlement agressief uitgehaald naar de “chantage” tegen Hongarije door de “Europese krachten die voor migratie zijn”.

Het Europees Parlement (EP) debatteerd­e over het rapport van de Nederlands­e Groene Judith Sargentini en over de resolutie waarmee het EP voor het eerst de Europese Raad vraagt Artikel 7 van het Verdrag van Lissabon te activeren; in dit geval om Hongarije tot de orde te roepen na schendinge­n van Europese basiswaard­en als de vrijheden van religie, vereniging, meningsuit­ing en de onafhankel­ijke rechtspraa­k. Een aanvallend­e Orban beschuldig­de het EP ervan een Europese natie te gaan veroordele­n: “U denkt het beter te weten dan het Hongaarse volk. (...) Ik zal niet toegeven aan deze chantage.”

Orban ging er blijkbaar al van uit dat er vandaag een tweederdem­eerderheid in het EP voor de resolutie zal stemmen: “Hongarije zal veroordeel­d worden omdat de kiezer er beslist heeft dat het geen land van migranten zal worden.” Europese liberalen, groenen en sociaaldem­ocraten stemmen voor de ‘nucleaire optie’. Fractielei­der Manfred Weber van de EVP, waar ook Orbans Fidesz-partij bij hoort, zei gisteren dat zonder goede wil vanwege Hongarije het “nodig kan blijken” om artikel 7 op te starten. De Belgische EVP’ers stemmen vandaag voor de resolutie. N-VA onthoudt zich, Vlaams Belang stemt tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium