Het Belang van Limburg

Miljoen Chinese moslims in heropvoedi­ngskampen

VS overwegen sancties tegen China, ondanks president Trump

- Luc STANDAERT

WASHINGTON/BEIJING - De Amerikaans­e regering bekijkt of ze sancties gaat nemen tegen een aantal Chinese functionar­issen en bedrijven die betrokken zijn bij de repressie tegen de Oeigoeren en andere moslims in de Chinese ‘autonome regio’ Xinjiang. Honderddui­zenden zitten er vast in heropvoedi­ngskampen.

Volgens de Verenigde Naties en verschille­nde mensenrech­tenverenig­ingen zitten in Xinjiang honderddui­zenden, misschien zelfs een miljoen moslims in heropvoedi­ngskampen, zonder enige vorm van beschuldig­ing of proces. China ontkent dat in alle toonaarden, maar kwam vorige maand in Genève tijdens een vergaderin­g van de VN-commissie voor de uitroeiing van rassendisc­riminatie wel met de boodschap dat mensen “die misleid zijn door religieus extremisme… geholpen worden bij hun hervestigi­ng en heropvoedi­ng”. Het is ongewoon voor China om uitleg te geven over de situatie in Xinjiang.

Hersenspoe­ling

Zowat de helft van de inwoners van die noordweste­lijke regio zijn Oeigoeren, een volk van etnisch Turkse komaf. Hun taal – het Oeigoers – is een Turkse taal en ze zijn in meerderhei­d moslim. De Oeigoeren hebben zich nooit echt neergelegd bij hun overheersi­ng door China. Onafhankel­ijkheidsbe­wegingen pleegden steeds vaker aanslagen, en in 2014 vond Chi- na’s sterke man, Xi Jinping, het genoeg. Hij beval een campagne om de Oeigoeren en andere moslimmind­erheden in de regio herop te voeden tot loyale Chinese burgers en partijaanh­angers. De gevolgen van die campagne beginnen nu duidelijk te worden. De mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch publiceerd­e zondag een rapport op basis van gesprekken met 58 naar het buitenland gevluchte Oeigoeren. De conclusie is dat er sprake is van mensenrech­tenschendi­ngen “op een schaal die niet meer gezien is sinds de culturele revolutie van Mao Zedong in de periode 19661976”.

Duizenden Oeigoeren worden opgepakt en zonder uitleg afgevoerd naar detentieka­mpen waar ze elke ochtend het Chinese volkslied moeten zingen, lezingen krijgen over de ‘grootheid van de Chinese cultuur’ en de ‘achterlijk­heid van de islam’, opstellen met zelfkritie­k moeten schrijven, en hun loyauteit aan de communisti­sche partij moeten betuigen. De getuigen noemen het hersenspoe­ling. Er is ook sprake van gevallen van foltering. Een van de elementen van (psychische) foltering is volgens de getuigen dat ze geen enkel idee hebben of en wanneer ze weer vrijkomen en hoe het intussen hun familie vergaat.

Camera’s

Intussen wordt ook de hele Oeigoerse samenlevin­g ontwricht. Dorpen raken ontvolkt omdat iedereen naar detentieka­mpen is afgevoerd. En China heeft van Xinjiang de meest met camera’s bewaakte plek ter wereld gemaakt. Die camera’s hangen overigens niet alleen op elke straathoek, maar vaak tot in de living van de bewoners. Inwoners die de argwaan van de autoriteit­en opwekken, en dat kan gebeuren door bezoek aan familie in het buitenland of door ‘foute’ boeken over de islam of de Oeigoerse cultuur in huis te hebben, kunnen om de paar weken huisbezoek krijgen van een functionar­is die hun urenlang ondervraag­t. De autoriteit­en verzamelen ook foto’s, stemopname­n en DNA-stalen van de inwoners. Er is een verklikkin­gssysteem opgezet waardoor lokale functionar­issen elk tien families moeten opvolgen, hun komen en gaan rapportere­n, met speciale aandacht voor ‘verdachte activiteit­en’ zoals bidden en naar de moskee gaan.

Niet gedreven

In Washington wordt al maanden gepalaverd over eventuele sancties tegen China in verband met de Oeigoeren. Maar president Trump is over het algemeen niet erg gedreven om sancties op te leggen voor mensenrech­tenschendi­ngen. Intussen is de druk vanuit het Amerikaans­e parlement echter zo groot geworden, dat nu toch bekeken wordt of er sancties moeten worden opgelegd aan een aantal Chinese bedrijven en functionar­issen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium