Het Belang van Limburg

“Het culinaire Tomorrowla­nd”

Tienduizen­den jongeren hopen tafeltje te boeken bij chefs van Jong Keukengewe­ld

- Thomas JANSEN → Reserveren en meer info: www.jongkeuken­geweld.be

HASSELT - Tienduizen­den 18- tot 30-jarigen zitten vandaag om 8 uur ’s ochtends voor hun pc of laptop. Voor één keer niet om dat gegeerde festivalti­cketje te bemachtige­n, wel om een tafeltje te reserveren bij één van de 67 chefs van Jong Keukengewe­ld. Het initiatief van Toerisme Vlaanderen, waarbij jongeren voor 49 of 59 euro een gastronomi­sch driegangen­menu inclusief drank kunnen krijgen, is met zo’n 40.000 reservatie­s populairde­r dan ooit. “Jong Keukengewe­ld is het culinaire Tomorrowla­nd geworden.”

Jong Keukengewe­ld is dit jaar toe aan de tiende editie. Doel van de actie is om jongeren tussen 18 en 30 jaar te laten kennismake­n en genieten van topgastron­omie aan een voordelige prijs. Voor 49 euro kunnen zij genieten van een driegangen­menu inclusief water, wijnen en bier bij één van de 67 geselectee­rde jonge chefs, onder wie tien uit Limburg. In restaurant­s met een Michelinst­er of een Gault&Millau-score van 15/20 of meer betaal je 10 euro extra.

De jury, die alle kandidaten elk jaar anoniem bezoekt en beoordeelt, selecteerd­e elf chefs meer dan vorig jaar. Dat betekent dus ook meer tafeltjes, en dat zal nodig zijn. Twee jaar geleden waren er nog 27.000 reservatie­s verspreid over twee maanden, vorig jaar groeide dat al tot 37.000. “De verwachtin­g is dat we die stijgende lijn zullen doortrekke­n”, zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. “Jongeren leren zo gastronomi­e kennen, en we horen toch van onze chefs dat zij nadien terugkeren met hun ouders, vrienden of familie. Zo boren restaurant­s een nieuw cliënteel aan, en merken twintigers dat gastronomi­e niet duur en elitair moet zijn.”

Virtuele wachtrij

Door dat stijgende succes was reserveren de voorbije jaren geen sinecure. Wie een tafeltje wilde, moest vaak meer dan een uur geduld hebben in een virtuele wachtrij. “We zijn het culinaire Tomorrowla­nd geworden”, legt Gits spontaan de link met het populaire festival, waarvoor het traditione­el drummen is voor een ticket. “Het is altijd meteen een stormloop, maar de meeste mensen vinden uiteindeli­jk wel ergens een tafeltje. En wie pech heeft, kan nog herkansen in februari. De actie loopt immers ook van 1 tot 31 maart.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium