Het Belang van Limburg

Ferrari kiest voor piepjonge Leclerc

-

De 20-jarige Charles Leclerc wordt de jongste F1-rijder voor Ferrari in meer dan 50 jaar. De geboren en getogen Monegask vervangt volgend jaar veteraan Kimi Raikkonen. Verrassing: de Fin verdwijnt niet uit de F1, maar neemt de auto van Leclerc over bij Sauber. Voor Stoffel Vandoorne heeft de ruil weinig of geen gevolgen.

Ferrari kiest dus tóch voor Charles Leclerc. De jonge Monegask geldt als een supertalen­t - in de karting was hij al een taaie tegenstand­er van Max Verstappen - en is aan een sterk debuutjaar bezig bij Sauber. Hij reed zich in de kijker bij Ferrari-CEO Sergio Marchionne, die al na vijf GP’s liet verstaan dat hij Leclerc bij Ferrari wou. Maar toen Marchionne plots stierf, kwam de overgang op de helling te staan. Een 20-jarige met slechts één jaar ervaring, dat paste niet bij het huis. Maar uiteindeli­jk gaat het toch door en wordt Leclerc de jongste Ferraririj­der sinds Ricardo Rodriguez in 1962. Die Mexicaan verongeluk­te op zijn 20ste.

Kimi Raikkonen (39) had altijd volgehoude­n dat hij niet in de F1 zou blijven om de hoop te vergroten, maar tekende nu toch voor twee jaar bij Sauber, het team waar het voor hem allemaal begon in 2001. Dat de Sauber van 2019 haast een kopie van de Ferrari wordt, heeft hem over de streep getrokken.

Vacatures

Voor Stoffel Vandoorne heeft deze wissel geen directe gevolgen. Onze landgenoot werd/ wordt weliswaar ook gelinkt aan Sauber, maar dat ging altijd om het andere zitje. Ferrari levert aan Sauber de motoren en de hoofdspons­or (zustermerk Alfa Romeo) en als onderdeel van dat pakket mag het één Sauberpilo­ot kiezen. Dat is momenteel Leclerc en wordt volgend jaar dus Raikkonen. Vandoorne mag enkel hopen op de plaats van Marcus Ericsson, die de steun geniet van de Zweedse eigenaren van het team. Pas als die bereid zijn hem te laten vallen, wordt Vandoorne kandidaat, naast onder meer Antonio Giovinazzi. Daarnaast zijn de voornaamst­e vacatures te vinden bij Toro Rosso en Williams. Bij dat laatste team moet je geld meebrengen, en dat heeft Vandoorne niet. Zijn beste kans lijkt daarom Toro Rosso, al liet de teamleidin­g meermaals verstaan om voor piloten uit de eigen opleiding te kiezen.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Charles Leclerc.
Foto PHOTO NEWS Charles Leclerc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium