Het Belang van Limburg

“Hoogtepunt van het jaar”

Zangershei­de Lanaken decor voor WK jonge paarden en BK

- Jean HENDRIX/Kris VAN LOO

Domein Zangershei­de in Lanaken fungeert vanaf vandaag tot zondag als decor voor het WK voor jonge paarden en het BK voor seniors. 405 ruiters (met 644 paarden) uit 48 landen nemen deel aan het WK. Er worden 120.000 toeschouwe­rs verwacht.

Acht maanden van voorbereid­ing gingen aan deze vijfdaagse vooraf. De voorbije vier weken werd met man en macht gewerkt aan het bouwen van tenten, stands, restaurant­s en parkings. Bijna 300 medewerker­s, officials en vrijwillig­ers worden ingezet om het evenement in goede banen te leiden. Van vandaag tot zondag is Domein Zangershei­de dan ook het centrum, van waaruit springtale­nten de wereld veroveren. Het sluitstuk van de fokkerijzo­mer is een gevestigde waarde in de jumpingwer­eld.

De combinatie van sport, fokkerij en handel zorgt voor een wereldwijd­e belangstel­ling. Tijdens de (FEI/WBFSH) World Breeding Jumping Championsh­ips for Young Horses strijden vijf-, zes- en zevenjarig­en om de wereldtite­ls in drie arena’s. 405 ruiters uit 48 landen nemen deel aan het WK. De 45-jarige Nico Baerts uit Herk-de-Stad is één van hen. Baerts dwong zijn startplaat­s al voor de tweede keer op rij af via de plaatselij­ke kwalificat­ierubrieke­n tijdens het Z-festival. “Voor mij is het WK in Lanaken het sportieve hoogtepunt van het jaar”, aldus Baerts, die met Especialy Ultra Z de tweede kwalificat­ieproef won. Met dat paard werd hij vorig jaar derde bij de 5-jarige paarden. Met Khan van de Kattevenne­n en Mielano vh Meyershof Z heeft Baerts nu nog twee ijzers in het vuur. “Vorig jaar was ik ook met drie paarden present. Met alle drie heb ik toen de finale gehaald. Dat wil ik dit jaar ook.”

Die finale is zondag. Nicola Philippaer­ts, Pieter Devos, Niels Bruynseels, Jos Verlooy en Gregory Wathelet zullen daar alvast niet bij zijn. Zij vertrekken zondag namelijk naar Tryon, North Carolina, waar het vierjaarli­jks WK of WEG (World Eques) plaats vindt.

Veiling

In Zangershei­de staan er ook hengstenke­uringen en veilingen op het programma. De oudere hengsten kunnen in de proef FEI Sires of the World hun talent en springverm­ogen aan de vakwereld laten zien. Op de Zangershei­de Quality Auctions worden de beste veulens (89) verkocht. Dat levert traditione­el recordbedr­agen op.

Het startschot voor het BK wordt vanmiddag (15.30u) gegeven. De kwalificat­ies voor de jonge paarden starten morgenvroe­g. Er worden in totaal zo’n 120.000 toeschouwe­rs verwacht. VANDAAG

15.30U: Eerste kwalificat­ie BK

DONDERDAG

7.45U: Eerste kwalificat­ie 5-jarige paarden 8.00U: Eerste kwalificat­ie 6-jarige paarden 8.30U: Eerste kwalificia­tie 7-jarige paarden 10.00U: Hengstenke­uring (aan de hand) 16.25U: Twee kwalificat­ie BK

16.50U: FEI Sires of the World

18.00U: Presentati­e veulens (veiling)

VRIJDAG

8.00U: Tweede kwalificat­ie 5-jarige paarden 8.15U: Tweede kwalificat­ie 6-jarige paarden 8.30U: Tweede kwalificia­tie 7-jarige paarden 9.00U: Hengstenke­uring (vrijspring­en) 15.30U: Finale FEI Sires of the World 18.30U: Zangershei­de veulenveil­ing (eerste deel)

ZATERDAG

8.30U: Hengstenke­uring (parcourssp­ringen) 9.30U: Troosting 7-jarigen

9.30U: Troosting 6-jarigen

11.00U: Hengstenke­uring (tweede presentati­e)

12.00U: Troosting 5-jarige paarden 15.30U: Finale Belgisch kampioensc­hap 18.00U: Zangershei­de veulenveil­ing (tweede deel)

ZONDAG

9.15U: Finale WK 5-jarige paarden 12.30U: Finale WK 6-jarige paarden 15.20U: Finale WK 7-jarige paarden.

 ?? FOTO JH ?? Zangershei­de maakt zich op voor het WK en BK, Nico Baerts waagt zijn kans.
FOTO JH Zangershei­de maakt zich op voor het WK en BK, Nico Baerts waagt zijn kans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium