Het Belang van Limburg

Paardenbeu­l doodt merrie in Gingelom

- Jozef CROUGHS/Geert HOUBEN

Een paardenbeu­l heeft in de nacht van maandag op dinsdag toegeslage­n in een afgelegen weide in Gingelom. De dader sneed de halsslagad­er over van een eenjarige merrie, die doodbloedd­e. “Als ik degene tegenkom die dit gedaan heeft, zal het zijn beste dag niet zijn”, zegt de eigenaar die anoniem wenst te blijven.

Overal hing er bloed. Aan de draad, in de weide, tot in de drinkbakke­n toe

Eigenaar merrie

landbouwer die even verderop woont trof het dode paard dinsdag aan in de weide. Hij verwittigd­e de eigenaar. “Overal hing er bloed. Aan de draad, in de weide, tot in de drinkbakke­n toe. Daar zat zelfs meer bloed dan water in. Het is eigenlijk nog een geluk dat de dader de halsslagad­er overgesned­en heeft. Daardoor heeft het dier niet heel lang moeten afzien en is het doodgebloe­d”, zucht de eigenaar.

Droogte

Zowel de eigenaar als het parket hebben het raden naar de dader of een mogelijke verdachte. “Het onderzoek loopt”, aldus parketwoor­dvoerster Anja De Schutter. De eigenaar, die meerdere paarden bezit, heeft wel een vermoeden hoe het mogelijk verlopen is. “Al twee maanden voederen wij de dieren in de weide dagelijks bij. Door de droogte staat er ook bijna geen gras meer. Telkens als ik af- kom, lopen ze naar de draad omdat ze weten dat ze eten krijgen. Toen er gras voldoende was, moest je er niet aan denken dat ze zouden afkomen. Waarschijn­lijk is er ook nu een auto gestopt en zijn de paarden daarop afgekomen. De dader heeft het veulentje vermoedeli­jk geaaid en het vertrouwen gewonnen voordat hij uithaalde. De wonde was zeker 15 cm groot. Of de merrie zich niet zelf verwond kan hebben? Neen, zowel het labo als de veearts hebben daar nergens sporen van gevonden. Dit is door iemand aangebrach­t. Het enige wat ik nu kan doen, is mijn andere paarden van de weide weghalen. Dat zal dan ook gebeuren”, zegt de eigenaar.

 ?? FOTO JCR ?? De halsslagad­er van het veulen werd overgesned­en, waardoor het dier doodbloedd­e.
FOTO JCR De halsslagad­er van het veulen werd overgesned­en, waardoor het dier doodbloedd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium