Het Belang van Limburg

Burgemeest­ers schakelen advocaat in tegen everzwijne­noverlast

- Zahra BOUFKER

Mario Borremans en Alain Yzermans, burgemeest­ers van respectiev­elijk Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, hebben hun advocaten ingeschake­ld om te onderzoeke­n hoe ze zich burgerlijk­e partij kunnen stellen om een schadeverg­oeding te bekomen voor inwoners die everzwijne­n over de vloer kregen.

“Eén wolf en er was al een wolvenplan in Vlaanderen, maar op een everzwijne­nplan blijft het wachten”, zeggen Mario Borremans en Alain Yzermans, burgemeest­ers van respectiev­elijk Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Hun gemeentes kampen, net zoals zoveel andere steden en dorpen in Limburg, met een everzwijne­nprobleem. “Er is dringend nood aan een globaal kader wat betreft de everzwijne­n. We kunnen ons niet blijven beredderen”, zegt Yzermans.

“We willen dat de eigenaars van de bossen waar de everzwijne­n leven zelf hun gebieden omheinen”, luidt het bij Borremans. “We kunEen nen de mensen blijven vragen om alles te omheinen, en we kunnen als gemeentebe­stuur blijven herhalen dat de everzwijne­n deel uitmaken van de natuur. Maar we zijn op een punt gekomen dat het niet meer over fauna en flora gaat, maar over de veiligheid van mensen. Daarom vragen wij aan de bevoegde instanties om hun verantwoor­delijkheid te nemen. Het Agentschap Natuur en Bos zegt dat er een meldingspu­nt is waar slachtoffe­rs hun schade aan kunnen geven, maar er is nog geen enkele inwoner die effectief financieel vergoed is. Integendee­l, mensen worden opgezadeld met hoge kosten.” Beide burgemeest­ers hebben daarom een juridisch onderzoek ingesteld om te bekijken hoe ze zich burgerlijk­e partij kunnen stellen ten aanzien van hun inwoners. “Hoe dat precies in zijn werk zou gaan, zijn we nu aan het onderzoeke­n.”

Naya

Burgemeest­er Yzermans vindt het opmerkelij­k dat iedereen naar iedereen kijkt in het everzwijne­ndossier. “Maar het gaat hier om mensen en kinderen. Inwoners wiens veiligheid wij niet meer kunnen garanderen. Moeten we dan echt wachten tot er iets gebeurt? Willen we het probleem aanpakken, dat moet dat op Vlaams niveau gebeurden. Vlaanderen moet wakker worden en er dringend iets aan doen. Bij wolf Naya stond het land in rep en roer. Er is zelfs al een wolvenplan. Terwijl we het hier in Limburg hebben over duizenden everzwijne­n, die tuinen beschadige­n maar ook vooral een gevaar op de weg betekenen. We willen een Vlaams kader en een nieuwe Vlaamse wet wat betreft de schadegeva­llen. We hebben begin oktober een vervolgove­rleg voorzien samen met het Agentschap Natuur en Bos en Wildbeheer­seenheden. We gaan ook samen met de gouverneur bekijken wat mogelijk is.” Vanaf 15 september kan er terug worden gejaagd op de terreinen van Remo. Er wordt ook bekeken of er op de terril van HeusdenZol­der op evers kan worden gejaagd. Dat is afhankelij­k van het aantal zwijnen dat er zit.

We zijn op een punt gekomen dat het niet meer over fauna en flora gaat, maar over de veiligheid van mensen Mario BORREMANS

Alain YZERMANS

 ??  ?? Borremans en Yzermans trekken samen aan de alarmbel over de zwijnenpla­ag in hun gemeentes.
Borremans en Yzermans trekken samen aan de alarmbel over de zwijnenpla­ag in hun gemeentes.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium