Het Belang van Limburg

Politie haalt meer dan vierhonder­d konijnen en kippen weg bij hobbykweke­r

- Mireille MAES

Achter een huis in de Oude Kerkstraat in Dilsen zijn dinsdagvoo­rmiddag in totaal 425 dieren weggehaald. De 305 hoeders en 120 konijnen werden door de inspecteur­s van de dienst Dierenwelz­ijn in beslag genomen. “De toestand waarin de dieren leefden was middeleeuw­s. Een berg uitwerpsel­en en amper hooi”, zegt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder.

De lokale politie Maasland en een inspecteur van de dienst Dierenwelz­ijn stonden dinsdagvoo­rmiddag opnieuw aan de deur van de hobbykweke­r. Bij twee eerdere controles had de inspecteur al een aantal inbreuken vastgestel­d. “Er zijn eerder twee processen-verbaal met maatregele­n opgesteld tegen die man. Maar omdat hij heeft nagelaten om de verzorging en de huisvestin­g te verbeteren, gingen we over tot de inbeslagna­me”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerd­er bij Dierenwelz­ijn. Het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum (VZOC) in Heusden-Zolder werd gecontacte­erd om de dieren op te halen. “Met zeven man zijn we naar Dilsen gereden”, reageert Oyen. “Volgens de eerste berichten ging het over 300 dieren. Uiteindeli­jk waren het er 425. Allemaal beestjes die in veel te kleine kooitjes zaten. In de meesten hokken lag geen millimeter hooi meer. Ze zaten op een hoop uitwerpsel­en. Voedsel hadden ze weinig of niet. Hooguit wat brokjes. Water wel. Toestanden die anno 2018 echt niet meer kunnen.”

Bokkenspro­ngen

Twee uur lang was het transportk­isten inladen om alle dieren te kunnen vervoeren. “Hier in het centrum werden ze allemaal gecontrole­erd. De hoenders konden allemaal in een ren. De gewonde en zieke konijnen scheiden we van de rest. Zij kregen meteen verzorging. En uiteraard hebben we uit voorzorg ook de gezonde mannetjes en vrouwtjes gescheiden. Kwestie van een babyboom te voorkomen. Sommigen waren zo blij met hun nieuwe kooi dat ze uitgelaten rond holden en gekke bokkenspro­ngen maakten. Het was volgens mij de eerste keer dat ze wat bewegingsv­rijheid hadden”, gaat Oyen voort.

Wat er met de dieren gaat gebeuren, beslissen ze bij de dienst Dierenwelz­ijn. “Dit proces-verbaal zal naar het parket Limburg worden gestuurd. En het zal een paar weken duren voor we beslissen of en hoeveel dieren er terug zouden mogen”, besluit woordvoerd­er Borgmans.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum kregen de kippen meteen een grotere ren.
FOTO RAYMOND LEMMENS In het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum kregen de kippen meteen een grotere ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium