Het Belang van Limburg

“Uitzonderl­ijke helden verdienen beloning”

Medaille en diploma voor Peter Convents

- Koen LUTS

Peter Convents (53) redde vorig jaar zijn achterbuur­man uit zijn brandend appartemen­t, en voor die heldendaad ontving hij nu een medaille van het Carnegie Hero Fund. “Dat fonds werd opgericht op 17 april 1911, precies op mijn verjaardag. Dat kan geen toeval zijn”, lacht Convents. “Wat deze Lummenaar deed was uitzonderl­ijk, en onze organisati­e beloont helden”, zegt Theo Van Santen van het Hero Fund.

Zowat anderhalf jaar geleden, op zaterdag 13 mei 2017, ging de eerste verdieping van een huis aan de Molemstraa­t in vlammen op. De huurder was rond 14 uur in slaap gevallen op zijn bed nadat hij vermoedeli­jk zijn frietketel had opgezet in de keuken. “Het vuur woedde hevig in de keuken, en net daar was de enige uitgang”, vertelt Convents. “Toen mijn buur wakker werd probeerde hij de deur te bereiken om zo via de buitentrap te ontsnappen, maar dat lukte niet. Hij liep daardoor brandwonde­n op aan zijn arm en hij had natuurlijk ook rook ingeademd. Ik stond in mijn achtertuin en zag de rook uit zijn woning opstijgen. Ik ben meteen tot daar gelopen. Ik zag dat de keuken op de eerste verdieping helemaal in brand stond. De bewoner hing uit het raam. Ik riep hem toe dat hij buiten moest blijven hangen en de vensterope­ning zo klein mogelijk moest houden zodat er minder zuurstof naar binnen kon.”

Brandweers­chool

Convents belde uiteraard de brandweer, maar besliste in afwachting ook zelf in actie te schieten. “Ik liep via de buitentrap naar boven, maar de enige deur van zijn appartemen­t was op slot. Ik zorgde ervoor dat de bewoners van de drie andere appartemen­ten hun woning konden verlaten. Daarna vond ik een ladder in de garage en die heb ik tegen de zijgevel geplaatst. Zo kon de man aan de vuurzee ontsnappen. De eigenares van de appartemen­ten liet ik haar auto verplaatse­n zodat de brandweerm­annen de woning goed konden bereiken. Ik sloot aan de buitenzijd­e van het gebouw het gas en de elektricit­eit af. Tijdens het wachten op de hulpdienst­en heb ik het slachtoffe­r 20 minuten met de tuinslang natgespote­n. De slogan ‘Eerst water, de rest komt later’ maakt duidelijk dat dit erg belangrijk is.” Convents’ acties verraden dat hij wel enige ervaring heeft. “Ik was inderdaad tien jaar bij de bedrijfsbr­andweer van Philips en nu al 28 jaar bij het Genkse bedrijf Aperam. Elk jaar gaan we een keer of twee oefenen in de Limburgse brandweers­chool PLOT, ik weet dus hoe ik moet reageren in zo’n situatie. Ik wist dat de brandweerk­apitein vooraan in de wagen zat en gaf hem bij aankomst de nodige instructie­s door. Na het openen van de gesloten keukendeur moest er immers dadelijk een nevel gezet worden, want door de extra zuurstofto­evoer zou het vuur anders opflakkere­n. Het slachtoffe­r werd met brandwonde­n overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Nadien heb ik hem nog twee keer zien passeren, maar vreemd genoeg heeft hij mij er nooit over aangesprok­en”, aldus held Peter Convents.

Terwijl we op de brandweer wachtten heb ik mijn buur 20 minuten lang natgespote­n. ‘Eerst water, de rest komt later’

Peter CONVENTS

Beter geen goud

Theo Van Santen is al 20 jaar secretaris van het Carnegie Hero Fund België. “Wat Convents deed was uitzonderl­ijk en onze organisati­e beloont helden. Het zijn moedige personen. Wie echt veel moeite deed en bijvoorbee­ld iemand uit het kanaal redde, ontvangt een zilveren medaille. Een gouden medaille reiken we meestal postuum uit, dus voor mensen die sterven tijdens een interventi­e. Soms ook voor redders die nadien bijvoorbee­ld verlamd zijn. Die gouden medaille krijg je dus beter niet”, zegt Van Santen.

 ?? Foto KOEN LUTS ?? Marleen Princen en Peter Convents.
Foto KOEN LUTS Marleen Princen en Peter Convents.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium