Het Belang van Limburg

“Deputatie van provincial­e eenheid”

Patrick Dewael pleit voor provinciaa­l pact in Limburg

- Jan BEX

Patrick Dewael, kopman van Open Vld in Limburg, pleit voor een “deputatie van provincial­e eenheid”. Daarbij zou na de verkiezing­en in een dan afgeslankt­e deputatie een zitje gaan naar de vier grootste Limburgse partijen. “We gaan in mei 2019 toch niet opnieuw debat voeren over de zin en onzin van de provincie terwijl de vorige hervorming nog maar net is uitgerold?”, zei Dewael op TVL. “Zo kunnen we in Brussel beter één vuist maken in dossiers die belangrijk zijn voor de Limburgers.”

In de lopende verkiezing­scampagne heeft de CD&V van de provincie Limburg een thema gemaakt. De CD&V wil de provincies als bestuursni­veau behouden. Die verloren deze legislatuu­r met een interne Vlaamse staatsherv­orming nochtans hun persoonsge­bonden bevoegdhed­en. Zoals o.m. cultuur. N-VA is dan weer een voorvechte­r om de provincies volledig af te schaffen. In Limburg, provincie zonder grote centrumste­den, ligt dat gevoelig. Limburgers hebben nu eenmaal hun Limburggev­oel.

Onnodige polarisati­e

Patrick Dewael: “Het huidige debat voor de provincier­aadsverkie­zingen is niet inhoudelij­k. Alsof het een keuze zou zijn tussen goede en slechte Limburgers. Zij die voor de provincie zijn en zij die tegen de provincie zijn. Dat is onnodige polarisati­e. Ik pleit net voor een pact. Om met één vuist op tafel te slaan in Brussel als het over dossiers gaat die er toe doen voor de Limburgers. Zoals Spartacus, het spoor, de Noord-Zuid alsook om oplossinge­n vinden zodat bedrijven geschikte mensen vinden voor al die openstaand­e vacatures.”

“In het verleden heeft de rest van Vlaanderen ons dat model, die solidarite­it, benijd. Dat waren de betere momenten van Limburg. De provincie is nu hervormd en afgeslankt. We gaan in mei 2019 toch niet opnieuw debat voeren over de zin en onzin van de provincie terwijl de vorige hervorming nog maar net is uitgerold? Laten we eerst de huidige structuur een kans geven en die evalueren na vijf jaar.”

Volgens Dewael zal het provincieb­estuur nog meer evolueren naar een intermedia­ir niveau tussen gemeenten en Vlaanderen. “Die twee laatste zijn de echte politiek gekleurde bestuursni­veaus. Terwijl provincie op samenwerki­ng is gericht. Daarom is het best dat alle partijen en alle partners in vertrouwen kunnen samengrote­ndeels werken. Een vertegenwo­ordiging van de vier grootste partijen in de deputatie garandeert dat. Er zijn trouwens precedente­n: na staatsherv­ormingen zijn er ook proportion­eel samengeste­lde Vlaamse regeringen geweest.”

Andere grote drie

Wat vinden de drie andere grote partijen in de provincier­aad van het ballonnetj­e van Patrick Dewael?

Steven Vandeput (N-VA): “Inhoud is belangrijk­er dan postjes. Al neem ik wel nota van de uitgestoke­n hand van Dewael. Maar eer we zouden meedoen, moet er eerst een hartig woordje gepraat. Nog maar twee weken geleden hebben we een dossier gepublicee­rd over hoeveel postjes er verdeeld worden via de provincier­aad.

Dat dossier was tachtig bladzijden dik. Bovendien is het niet zo dat alle Limburgse dossiers vastzitten:

SALK is uitgevoerd, onder een N-VA-minister. Eindelijk wordt er geïnvestee­rd in het Hasseltse station. Eindelijk is er vooruitgan­g in de Noord-Zuid. Je moet niet insinueren dat er in Brussel geen Limburgse eensgezind­heid is. Maar ik deel wel Dewaels mening dat er nu een politiek spel gespeeld wordt over wie nu de beste Limburger is.”

Wouter Beke (CD&V): “Ik ben het eens met de analyse dat het niet het over de instelling­en moet gaan, maar over de toekomst van de Limburgers. Het is nu aan de partijen om kleur te bekennen. Ook over de provincieg­renzen heen. Niet langer schizofree­n zijn, maar nationaal dat zeggen wat je ook in Limburg zegt. CD&V zit graag mee aan tafel met elke partij die het over de toekomst van de Limburgers wil hebben en die zich niet wil opsluiten in institutio­nele discussies.”

Peter Vanvelthov­en (sp.a): “Raar om voor de verkiezing­en al zitjes te verdelen. Het fundamente­le debat moet gaan waar de provincie naartoe moet. Ik stel vast dat regeringsp­artij N-VA hardop pleit voor afschaffin­g. Terwijl sp.a vindt dat we de provincie in een aantal dossiers, zoals het openbaar vervoer of een facilitere­nde rol voor de gemeenten, juist nodig hebben. Daarover wil ik met iedereen praten. Maar niet door op voorhand te zeggen: iedereen zijn zitje en iedereen content.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium