Het Belang van Limburg

“Scanner aan de schoolpoor­t telt punten”

Beloning voor wie te voet of per fiets naar school gaat

- Geert VAN BAELEN

Peerse schoolkind­eren kunnen digitale munten verzamelen door te voet of met de fiets naar school te gaan. De munten kunnen ze bij lokale partners inruilen tegen bijvoorbee­ld een theatervoo­rstelling of een kermisbezo­ek. Als enige Limburgse gemeente zal Peer deelnemen aan dit proefproje­ct van Belfius. De bedoeling is om de mobiliteit te stimuleren en bij te dragen tot een zuivere luchtkwali­teit in schoolomge­vingen.

De mosterd voor het initiatief werd gehaald in Bonheiden, waar schoolkind­eren aanvankeli­jk met fysieke dukaten werden beloond voor hun fiets- of wandeltoch­tje naar school. “Dat bleek een enorme stimulans want het aantal leerlingen dat naar school fietst of wandelt, steeg daar van 12 procent naar 62 procent. Op een jaar tijd werd zo bijna 30 ton CO2-uitstoot voorkomen”, schetst Karmen Wijnants, hoofd van Smart Belgium binnen Belfius. Het innovatiel­ab van de bank vertaalde het principe vervolgens naar een digitaal platform. Na registrati­e krijgen kinderen een sensor die ze op hun fiets of aan hun boekentas kunnen bevestigen. Een scanner aan de schoolpoor­t detecteert wanneer een kind met de fiets of te voet naar school komt. Via een app of een soort bankkaart kunnen de deelnemers zelf hun puntensald­o en de verzamelde kilometers controlere­n. Per dag kan een kind zo een à twee punten verzamelen waarbij bijvoorbee­ld 25 punten goed zijn voor een virtueel dukaat ter waarde van 1 euro. Deze ‘munten’ kunnen de kinderen dan inruilen bij lokale partners tegen bijvoorbee­ld een culturele activiteit of een sportieve beloning. Ook een hap bij de frituur of kermisjeto­ns behoren tot de mogelijkhe­den.

Stimuleren

Naast Bonheiden en Crisnée -vlakbij Tongeren en Heers- is Peer als enige Limburgse gemeente betrokken bij dit pilootproj­ect dat volgende maand start. “We zijn al een tijdje bezig met het uitbouwen van een fietsbelei­d en zo zijn ze bij ons uitgekomen”, stelt burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). “Het systeem gaat ook verder dan louter punten en geld verzamelen. Via een persoonlij­ke login kunnen kinderen ook bijhouden hoeveel kilometer ze al getrapt of gewandeld hebben, en welke CO2-uitstoot ze zo hebben vermeden. En dat werkt volgens ons minstens even stimuleren­d.” Peer stapt aanvankeli­jk in het project met twee basisschol­en, die van Kleine- Brogel en Linde én Wauberg. “Maar vanaf volgend jaar kan het uitgerold worden naar alle Peerse scholen en nadien naar heel Limburg. Momenteel bekijken we met lokale spelers welke beloningen we tegenover de virtuele munten kunnen plaatsen. Belangrijk is dat ze aansluiten op de leefwereld van kinderen en dat kinderen elkaar door de beloningen ontmoeten.”

Kleuters

In de testfase worden enkel de kinderen uit de tweede en derde graad betrokken. Schooldire­ctrice Kristel Pazen van De Puzzel in KleineBrog­el is positief, maar ziet ook enkele aandachtsp­unten. “Het sluit aan op andere fietsiniti­atieven die we als school nemen. De beloning is ook niet te hoog, hoogstens een waarde van 10 euro per jaar, maar werkt wil aanmoedige­nd. Wel vind ik dat men erover moet waken dat in gezinnen met meerdere kinderen het ene kind zich niet benadeeld voelt tegenover het oudere broertje of zusje. Daarom vind ik het belangrijk om uiteindeli­jk ook kleuters te betrekken. En voor kinderen die van verder komen, is het soms ook praktisch onmogelijk om met de fiets te komen...” Na een positieve evaluatie kan het systeem ook opengetrok­ken worden naar bijvoorbee­ld bedrijven en hun fietsende werknemers.

 ?? FOTO GVB ?? Vanaf volgende maand kunnen kinderen in de tweede en derde graad van twee Peerse basisschol­en deelnemen aan het proefproje­ct.
FOTO GVB Vanaf volgende maand kunnen kinderen in de tweede en derde graad van twee Peerse basisschol­en deelnemen aan het proefproje­ct.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium