Het Belang van Limburg

Elke week lokale markt in Runkst

Buurderij verkoopt vanaf oktober lokale seizoenspr­oducten

- Dirk JACOBS

Op 9 oktober opent de Buurderij van Hasselt haar deuren. Dat gebeurt elke dinsdagavo­nd in de sporthal in Runkst. “Buurderij is een wekelijkse markt waar je uitsluiten­d lokale en seizoensge­bonden producten kan kopen, rechtstree­ks van de boeren en producente­n”, zeggen de initiatief­nemers Lies Martens en haar vriend en Hasselts duurzaamhe­idsambtena­ar Bright Adiyia.

“Mijn vriend is beroepshal­ve dagelijks bezig met de gevolgen van klimaatver­andering”, legt Lies Martens uit. “Zijn enthousias­me heeft ervoor gezorgd dat wij ook zelf onze ecologisch­e voetafdruk proberen te verkleinen. Niets drastisch, maar gewoon kleine gedragsver­anderingen hier en daar. Zo proberen we zo veel mogelijk verplaatsi­ngen met de fiets te doen, onze auto te delen, minder vlees te eten en water te recuperere­n.”

Nu willen ze hun filosofie met de rest van Hasselt delen. “We werden tijdens de Marta en Merwtboere­nmarkten aan het station geïnspiree­rd door de mogelijkhe­den van lokale voeding. Maar Marta en Merwt worden maandelijk­s georganise­erd, dus voor de dagelijkse kost kan je er niet terecht. We wilden het korteketen­concept doortrekke­n naar de wekelijkse aankopen van elk gezin. Zo zijn we bij de Buurderij uitgekomen. Een bestaand initiatief dat werkt en aanslaat. Wij zorgen voor een plek en tijdstip, onze leverancie­rs zorgen dat de producten klaarstaan.” Voor de eerste editie doen al zeker 14 lokale boeren en producente­n mee, gaande van groentjes van Mangelmoes en het Slegershof over koffie van The Sunday Roast tot pizza van De Wroeter. Alle producten moeten wel op voorhand besteld worden. Dat kan tot zondagnach­t, waarna u op dinsdagavo­nd tussen 17 en 19 uur in de Buurderij (cafetaria sporthal Runkst) de boodschapp­en kunt ophalen. “En ook niet-Hasselaren zijn uiteraard welkom”, besluit Martens.

→ www.boerenenbu­ren.be Winnende nummers:

1 - 2 - 6 - 7 - 10 - 11 - 12 - 15 - 17 - 20 29 - 32 - 33 - 34 - 37 - 46 - 49 - 50 - 65 70

Winnende nummers: 9 - 3 - 2

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Lies Martens en Bright Adiyia.
FOTO SERGE MINTEN Lies Martens en Bright Adiyia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium