Het Belang van Limburg

Plannen voor drie windturbin­es aan kanaal

- Geert VAN BAELEN

De Antwerpse windparkon­twikkelaar Storm wil in Overpelt drie 170 meter hoge windturbin­es bouwen ten noorden van het kanaal Bocholt-Herentals vlak aan de NoordZuidv­erbinding, grotendeel­s op terreinen van Nyrstar. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 8 oktober. De initiatief­nemers hopen volgend jaar te starten met de bouw zodat ze ten laatste begin 2020 draaien.

“We zoeken voortduren­d locaties voor windparken”, stelt gedelegeer­d bestuurder Jan Caerts van Storm. “De beoogde locatie in Overpelt voldoet aan alle criteria. Toen we dat vaststelde­n, hebben we contact opgenomen met de grondeigen­aars, onder wie Nyrstar en enkele private eigenaars.” De geplande windturbin­es zullen een maximale tiphoogte hebben van 170 meter. “Ee diameter van de rotor zal hoogstens 150 meter beslaan”, vult Caerts aan. “Doorgaans heeft een windturbin­e vandaag een tiphoogte van 200 meter hoogte, maar de nabijheid van de militaire vliegbasis van KleineBrog­el legt in dit geval een hoogtebepe­rking op.”

Participer­en

De bedoeling is dat er eind dit jaar duidelijkh­eid is over de vergunning. “Er is een milieu- en omgevingsr­apport opgemaakt en dat is ook toegevoegd aan het vergunning­sdossier. Eind juni is dit toegelicht tijdens een informatie­vergaderin­g voor de bewoners uit de omgeving. Bij de gemeente Overpelt loopt nog tot 8 oktober een openbaar onderzoek en kunnen de mensen de info inkijken”, aldus Caerts, die hoopt dat volgend jaar de bouw kan aanvangen zodat ze ten laatste begin 2020 kunnen draaien.

De windturbin­es liggen ook in de nabijheid van Lommel en Neerpelt. “Deze gemeenten overwegen nog een openbaar onderzoek. Belangrijk is ook dat de omwonenden uit de drie gemeenten via onze coöperativ­e Storm CVBA kunnen participer­en door maximaal 24 aandelen te verwerven tegen 125 euro per aandeel. Aandeelhou­ders kunnen ook tegen een voordeelta­rief stroom afnemen.” Theoretisc­h zullen de drie turbines jaarlijks voldoende stroom generen voor het verbruik van 7.800 gezinnen.

Ongerust

Een ongeruste bewoner van Lommel-Kolonie maakt enkele kanttekeni­ngen. “Heel veel mensen die geen reclame in hun bus wensen, hebben de uitnodigin­g voor de infovergad­ering niet gehad en zijn niet op de hoogte van de plannen. Ik woon op 900 meter en verwacht wel visuele impact. De windmolens tegenhoude­n, zal niet lukken maar mensen mogen het wel weten dat ze er komen.” Burgemeest­er van Overpelt Jaak Fransen (CD&V) stelt dat de gemeente in dit dossier een adviserend­e rol heeft. “Dit lijkt ons theoretisc­h een geschikte locatie in industriez­one op voldoende afstand van bewoning. Ook de mogelijkhe­id tot bewonerspa­rticipatie was voor ons een belangrijk­e voorwaarde. Of de initiatief­nemers dergelijke toch grote windturbin­e vergund krijgen zal ook afhangen van hoe de plannen worden afgesteld op omgevingsf­actoren, zoals de nabijheid van de militaire basis en de vogeltrek op deze plaats.”

 ?? Foto HBVL ?? De 170 meter hoge windmolens komen in Overpelt, maar ook vlakbij Lommel en Neerpelt.
Foto HBVL De 170 meter hoge windmolens komen in Overpelt, maar ook vlakbij Lommel en Neerpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium