Het Belang van Limburg

Sandra Kim en Marco Z doen het in het Italiaans

Sandra Kim, Begir Memeti, Marco Z en een band con tutti Italiani eren hun roots met ‘Bella Italia!’, een avondje vol hits uit het land van de laars. Van klassieker ‘Volare’ tot Italodisco­hit ‘Ma Quale Idea’ van Pino D’Angio: het wordt een muzikaal bad in

- Christof RUTTEN

Het idee rijpte een tijdje geleden bij bandleider Ad Cominotto (Arno, Adamo, Vaya Con Dioz...) die Marco Z tegen het lijf liep. Of hij geen zin had om een avond vol Italiaanse muziek te brengen. “Iets wat ik meteen zag zitten”, zegt Marco Zanetton. “Ik heb als kind van twee Italiaanse ouders een echte Italiaanse opvoeding gehad. Italiaans eten, de tv die altijd op de RAI stond afgesteld, elk jaar op vakantie in Italië… En Italiaanse muziek natuurlijk.”

Oscar And The Wolf

Voor de groep viel het oog van bandleider Cominotto onder andere op gitarist Damian Corlazolli en Claudio Arduini, de Maasmechel­se drummer van Oscar and the Wolf die vroeger met zijn vader samen in Italiaanse showor- kesten speelde.

“Omdat mijn zangbereik nogal beperkt is, moesten we nog op zoek naar extra zangers. Iemand stelde half om te lachen Sandra Kim (geboren: Sandra Caldarone, nvdr.) voor. Maar toen we haar het idee voorstelde­n, hapte ze meteen toe. Ze heeft echt een patat van een stem. Als zij ‘Ti Sento’ van Matia Bazar zingt, begint er van alles te flapperen.”

Ook acteur Begir Memeti werd aan boord gehesen. “Hij neemt de diepe basstemmen voor zijn rekening en de parlando’s, die nogal vaak voorkomen in Italiaanse nummers.”

Van 50 tot nu

Het aanbod is divers en spreidt zich uit over een periode van 70 jaar. “Je kan het zien als een sa- menvatting van het populaire Italiaanse lied vanaf de jaren ‘50 tot nu. Hits van Paolo Conte, Umberto Tozzi tot Italodisco… Als je achteraf naar buiten wandelt doe je dat met een gevoel dat je een goed overzicht hebt gekregen van de Italiaanse populaire muziek.”

Bombast

Ziet Marco ondanks de grote diversitei­t een linea rossa in het Italiaanse lied? “Wat typerend is, is dat er altijd veel melodie in zit. Het oude Napolitaan­se lied schuwt emotie en wat bombast niet. Dat is zich vanaf de jaren ‘50 beginnen mengen met soul, rock’n-roll en later elektronic­a. Tekstueel bespeur ik vaak veel knipoogjes naar het typische Italiaanse leven. ‘L’Italiano’ van Toto Cutugno staat daar bol van.”

Alora: vanaf komend weekend te ontdekken in Heusden-Zolder, Maasmechel­en en HouthalenH­elchteren.

Nog één vraagje om af te sluiten. Stel, de Belgen spelen tegen la squadra azzurra na een voorstelli­ng: voor wie wordt er dan gesupporte­rd? “Geen commentaar!”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Marco Z, Sandra Kim en Begir Memeti eren hun roots met een concertree­ks met Italiaanse muziek.
FOTO JIMMY KETS Marco Z, Sandra Kim en Begir Memeti eren hun roots met een concertree­ks met Italiaanse muziek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium