Het Belang van Limburg

Michaël Van Droogenbro­eck reconstrue­ert financiële crisis in ‘De Val’

- Tom DE LEUR

Bent u een van die Fortis-aandeelhou­ders die deze maand voor het eerst een deel van hun geld terugzien?

Tien jaar nadat de bank kopje-onder ging, maakt Michaël Van Droogenbro­eck (40) de balans op van de financiële crisis in een zesdelige reeks op Canvas. Hij krijg zowat alle hoofdrolsp­elers voor de camera, behalve Maurice Lippens en Jean-Paul Votron van Fortis.

“We hebben er een thriller van proberen te maken”, zegt Van Droogenbro­eck. Een thriller in zes bedrijven, die de tijdlijn van de financiële crisis nauwgezet volgt. Zaterdag is het dag op dag tien jaar geleden dat in de VS zakenbank

Lehman Brothers failliet ging, waardoor miljarden in rook opgingen en in ons land de banken Fortis,

KBC en Dexia werden ontmanteld. “De Belgische regering heeft ons toen gered met belastingg­eld. Bij Fortis gaf op dat moment niemand thuis. Leterme en Reynders woonden in Luik een voetbalwed­strijd bij van Standard en hebben daar hun plan uitgedokte­rd. Je kunt je afvragen of Fortis verkocht moest worden aan het Franse BNP, maar ik denk dat ze niet anders konden. Fortis was een vogel voor de kat en kon het hele land mee in de afgrond sleuren.”

Met de grote jongens meedoen

Oud-premier Leterme, de Nederlands­e oud-minister van Financiën Dijsselblo­em, ex-topmannen van KBC, Dexia

en For- tis, oud-premiers van zwaar getroffen landen als IJsland, Griekenlan­d en Ierland: Van Droogenbro­eck kon ze allemaal voor de camera halen. Allemaal, behalve Maurice Lippens en Jean-Paul Votron, die nog steeds onder vuur liggen voor hun rol in het drama bij Fortis. “Ik heb hen allebei kunnen spreken, maar niet kunnen overtuigen om te getuigen. Karel De Boeck wel, de man die in 2008 en 2009 puin moest ruimen bij Fortis. Mannen als De Boeck, Jos Clijsters van Belfius en André Bergen van KBC waren vrij openhartig. Ze geven toe dat ook de Belgische banken de drang hadden om steeds groter te worden; ze wilden geen parochiale bankiers blijven, ze wilden wereldspel­ers worden, meespelen met de grote jongens. Dat Lippens en Votron tien jaar later niet eens bereid zijn daarover te praten, vind ik wel ontluister­end. Bij ons is nog niemand voor de crisis gestraft. Daar zijn heel wat mensen nog altijd heel boos over.”

De zesdelige reeks van Michaël Van Droogenbro­eck is geen droge praatbarak vol oud-premiers en toplui van banken, hij ging ook op IJsland, in Ierland, Griekenlan­d, Italië en in ons land kijken wat de gevolgen waren van de crisis.

Hebzucht

De rode draad doorheen de financiële crisis is duidelijk: hebzucht. De vraag is natuurlijk of zoiets opnieuw kan gebeuren. “Hebzucht zal er altijd zijn. Maar de controle op banken is groter geworden. Zeker in Europa en nog veel meer in België. Er is echter geen garantie dat het zich nooit meer zal voordoen.”

→ ‘De Val: 10 jaar na de crisis’,

Canvas, 21.20 uur

 ??  ?? FOTO © VRT - CHARLIE DE KEERSMAECK­ER
FOTO © VRT - CHARLIE DE KEERSMAECK­ER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium