Het Belang van Limburg

KLUS SIMPEL GEKLAARD

AANVOERDER LOODST RODE DUIVELS OPNIEUW NAAR EERSTE PLAATS OP FIFA-RANKING

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Reykjavik

De Rode Duivels pronken weer op nummer één op de FIFA-ranking. Dankzij de eenvoudige 0-3-zege in IJsland springen ze over Frankrijk. Roberto Martinez hield woord en won zijn eerste Nations League-wedstrijd vlotjes. Een historisch­e zege dus. Volgende maand komt Zwitserlan­d op bezoek in Brussel.

Huh! De Viking-kreet van het enthousias­te thuispubli­ek klonk best indrukwekk­end toen hij na minuut twaalf voor het eerst werd ingezet. En nog een keer: Huh! Sneller en sneller. Huh! Met op het einde een applausje voor de IJslandse fans zelf.

Euh? Bijna dezelfde letters. De verwonderi­ng stond na eveneens twaalf minuten te lezen op het gezicht van Roberto Martinez. Want de Rode Duivels waren nergens in de openingsfa­se. Euh? Waarom zo slap in de duels? Euh? Wie zorgt eindelijk voor het nodige tempo? Euh? Was dat Sigurdsson die bijna raak kon schieten aan de eerste paal?

De Belgen maakten het zich onnodig moeilijk het eerste kwartier, gelukkig zat er te weinig kwaliteit in de thuisploeg om de Duivelse nonchalanc­e af te straffen. Het blijft af en toe toch een werkpunt voor de Rode Duivels, willen ze ooit prijzen pakken.

Hazard ongrijpbaa­r (bis)

Áfram með smjörið. We gooien er even een IJslands spreekwoor­d tussen. Letterlijk­e betekenis: terug aan het werk. Eigenlijke betekenis: stop met lanterfant­en en doe wat je moet doen! Toegegeven, na die zwakke start kweten de Rode Duivels zich in Reykjavik uiteindeli­jk wel van hun job. Zonder veel moeite zelfs. Als het tempo nog maar een beetje de hoogte in ging, hapten de stugge IJslanders naar adem. Eden Hazard etaleerde net als vorige vrijdag tegen Schotland zijn bloedvorm. Dit moet de beste Hazard ooit zijn. Snel én slim. Want toen hij voelde dat er op links weinig ruimte zou zijn voor een actie, begon hij over het terrein te zwerven. Ongrijpbaa­r. Zelfs voor elf Vikings.

Lukaku

Het was dan ook dankzij de Belgische aanvoerder dat de Rode Duivels om en bij het halfuur zomaar een dubbele voorsprong op het scorebord zetten. Hazard nam zijn team op sleeptouw. Met ook Lukaku in een hoofdrol. De penalty - die Hazard cooler dan een IJslander binnentrap­te - kwam er na een trekfout op de Man U-aanvaller. De 0-2 schoot hij zelf binnen uit de rebound. Twee minuten die de hele wedstrijd in een beslissend­e plooi legden. Meunier mikte na rust nog op de paal, Lukaku devieerde in de slotfase zijn tweede van de avond voorbij Halldórsso­n (0-3).

Naar de bakker

Zoals verwacht en voorspeld bleken de Rode Duivels veel te sterk voor dit IJsland, dat nochtans een te duchten thuisreput­atie bij mekaar gevoetbald had: de laatste nederlaag in Reykjavik in een match met inzet dateerde van 7 juni 2013, tegen Slovenië (2-4). België speelde die simpel aan flarden. De Nations League werd door de UEFA in het leven geroepen ter vervanging van de vele vriendscha­ppelijke wedstrijde­n. Wel, die eerste van gisteren werd dan toch nog een oefenmatch. Courtois leed vooral kou in het Laugardals­völlur Stadion. Twee keer moest hij in actie komen, op een voorzet van Bödvarsson en een knal van Sigurdsson. Voor het overige: Ég tók hann í bakaríið. Letterlijk: ik nam hem mee naar de bakker. Vrije vertaling: ik gaf die Viking op zijn donder. Want dat deden de Duivels. Roberto Martinez zette zo zijn woorden van maandagavo­nd tijdens de officiële persbabbel ook op het terrein kracht bij: “De Nations League is fantastisc­h, we willen zo ver mogelijk geraken.” IJsland werd over de knie gelegd, op 12 oktober ontvangt België Zwitserlan­d in het Koning Boudewijns­tadion. Gevolgd door… een vriendscha­ppelijke derby der Lage Landen (16 oktober).

IJSLAND: Halldórson, Saevarsson, R. Sigurdsson, Ingason, Magnússon, Sigurjònss­on, Skúlason, G. Sigurdsson, Halfredsso­n, Bjarnason, Bödvarsson. BELGIË: Courtois, Alderweire­ld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Witsel, Tielemans, Carrasco, Mertens, Lukaku, E. Hazard.

VERVANGING­EN: 70’ Carrasco door Chadli, 70’ Bödvarsson door Sigthórsso­n, 80’ Tielemans door Dembélé, 80’ Skulason door Palsson, 84’ Hallfredss­on door Traustason, 89’ E. Hazard door T. Hazard.

DOELPUNTEN: 29’ E. Hazard (strafschop) 0-1, 31’ Lukaku 0-2, 81’ Lukaku 0-3.

GELE KAARTEN: Saevarsson (fout). SCHEIDSREC­HTER: Sergey Karasev (Rus). TOESCHOUWE­RS: 9.767.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Met twee goals en een uitgelokte strafschop had Romelu Lukaku zijn aandeel in elk Belgisch doelpunt.
Foto PHOTO NEWS Met twee goals en een uitgelokte strafschop had Romelu Lukaku zijn aandeel in elk Belgisch doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium