Het Belang van Limburg

KUNSTGRASB­ERG ZWELT AAN

-

teur. Het bedrijf kreeg voor het recycleren van de grasmatten en het vervuilde zand 135.000 euro subsidie van Europa, maar overtreedt geregeld de Nederlands­e milieurege­ls. De grasmatten worden in Dongen uitgeschud en gewassen. Daarna vertrekken ze naar het bedrijf Looplife Polymers in het Antwerpse Hulshout. Dat is na een faillissem­ent onderdeel geworden van Despriet Gebroeders nv. De bedrijfsle­ider daar is de vader van de CEO in Dongen.

Inspectie

Ook het Belgische bedrijf kreeg al een pv van de milieu-inspectie omdat een kennisgevi­ng en vervoersdo­cumenten voor de uitvoer van kunstgrasa­fval van Nederland naar België ontbraken. Het dossier is in handen van het parket. Het bedrijf werd ook al herhaaldel­ijk aangemaand om te waken over de zindelijkh­eid omtrent afvalstoff­en. Volgens de inspectie is er ook een probleem met de afgegraven Belgische grasmatten die naast het bedrijf gestockeer­d zijn omdat er rubberen korrels inzitten die bij het Nederlands­e TUF Recycling moeten worden verwijderd. De uitvoer naar Nederland lag stil omdat de vergunning van TUF niet in orde is. Hoewel de Belgische uitbater aan de milieu-inspectie heeft laten weten dat die vergunning nu wél in orde is, blijkt volgens onze informatie de maximumcap­aciteit in Dongen te zijn bereikt. De grasmatrol­len in Hulshout – 800 ton materiaal afkomstig van vijf Belgische kunstgrasv­elden – liggen gestockeer­d op een wei naast het bedrijf en niet, zoals wettelijk voorgeschr­even, op een vloeistofd­ichte vloer. Dat is volgens de bedrijfsle­ider geen probleem omdat de uitloging van PAKS en zware metalen bij versleten grasmatten minder is.

Toxicoloog Jan Tytgat beaamt dat, maar voegt daar wel aan toe dat je “zonder meting niet zomaar kan zeggen dat er geen vervuiling is van het grondwater”.

 ?? FOTO ZEMBLA (BNNVARA) ?? Bij TUF in Nederland ligt een berg kunstgras te wachten op recyclage door een Vlaams bedrijf.
FOTO ZEMBLA (BNNVARA) Bij TUF in Nederland ligt een berg kunstgras te wachten op recyclage door een Vlaams bedrijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium