Het Belang van Limburg

Strijd tussen voormalige politieke broeders

Morgen: Lummen

- Timmie VAN DIEPEN / Mireille MAES / Geert VAN BAELEN

De gemeentera­adsverkiez­ingen in Hamont-Achel worden een strijd tussen twee voormalige politieke broeders. Als oppositiel­eider heeft Rik Rijcken burgemeest­er Theo Schuurmans het vuur aan de schenen gelegd en een enkele beleidsbes­lissing door de provincie laten schorsen. Dat deze twee rond de tafel gaan zitten om een coalitie te vormen, lijkt uitgeslote­n. “De meningen liggen te ver uiteen”, zeggen ze beiden wanneer ze tegenover elkaar worden gezet.

Ruimtelijk­e ontwikkeli­ng

1Wat volgens de meerderhei­d “investeren in de toekomst” is, noemt de oppositie “te dure bouwwoede die bij de bevolking op veel weerstand stuit”. Het Huis van het Kind in het stadspark is een voldongen feit. Voor dossiers zoals ‘Wonen in het Park’, het Klooster en de sporthal is er nog een marge om te veranderen. En daar staan meerderhei­d en oppositie lijnrecht tegenover elkaar.

“Vooral omdat het allemaal veel goedkoper had gekund”, start Rik Rijcken van Pro HamontAche­l. “Het Huis van het Kind ligt fout. Het had in het gerenoveer­de Klooster gekund. Samen met de heemkundig­e kring, een cafetaria en vergaderru­imten. Dan had het veel minder geld gekost en was onze speeltuin groter geweest. Door het huidige beleid dreigt vooral Hamont de zo kostbare ruimte in zijn centrum te verliezen.”

“Een onrealisti­sch alternatie­f”, repliceert Schuurmans. “Het Huis van het Kind ligt perfect in het park. En met het project aan de Wal verbreden we het centrum.” Coalitiepa­rtner Ilse Jaspers van Balans verwijt de oppositie dat ze deze dossiers geen eerlijke kans geven. “Ons beleid is er eentje met visie. Wij bouwen aan een mooie toekomst. In het Klooster krijgt ons rijke vereniging­sleven ruimte en met het woonprojec­t geven we mensen de kans om dicht bij het centrum in een groen omgeving te wonen.” Roger Mertens (N-VA) merkt op dat er bij geen enkel van de plannen naar de oppositie is geluisterd. “Ons is nooit om een mening gevraagd. Meedenken met de meerderhei­d mag hier niet. Ze doen gewoon hun zin. En dat is jammer. Want zo dreigt in deze dossiers Hamont vol met stenen te worden gelegd terwijl de groene ruimte die er nu is, moet worden bewaard.”

Fusie

2Nog voor een studie over een fusie van HamontAche­l, Neerpelt en Overpelt klaar was, liet burgemeest­er Schuurmans weten dat hij zich terugtrok. Over wat er misliep doen verschille­nde verhalen de ronde.

“Ik heb mijn verantwoor­delijkheid genomen op een moment dat ik helemaal alleen stond. Er was geen draagvlak voor die fusie”, vertelt de burgemeest­er. Dat hij op dat moment cavalier seul speelde, wordt hem door niemand rond de tafel in dank afgenomen. “Heel jammer”, zegt Ilse Jaspers. “Of het nu de juiste beslissing was of niet weet ik niet. Want ik was er niet bij op die laatste vergaderin­g met de twee andere burgemeest­ers.” De oppositie noemt de handelswij­ze van Schuurmans botweg een schande. “Zoals altijd was in dit dossier geen inspraak. We hadden dat eindrappor­t moeten afwachten voor we alle bruggen opbliezen. Ook hier ging het eigenbelan­g voor het belang van Hamont-Achel.”

Hoe het nu verder moet? “Alles hangt af waar de regering naartoe wil. We moeten onze ogen goed open houden. Veel keuze is er trouwens niet. Het is Bocholt of Pelt”, vat de burgemeest­er het kort samen.

Politieke cultuur

3Klachten tegen de meerderhei­d, een gouverneur die een beslissing schorst, een burgemeest­er die in beroep gaat tegen een beslissing van zijn stedenbouw­kundige ambtenaar. Wat is er een de hand in Hamont-Achel?

“De meerderhei­d is verkeerd bezig. Dat blijkt uit verschille­nde dossiers. Het gaat hier simpelweg om ‘sjoemelpol­itiek’ waar eigenbelan­g van sommige verkozenen boven het belang van de gemeente gaat. En dat soort politiek hoort hier niet thuis”, legt Rik Rijcken uit. “Een lastercamp­agne is het,

“Als er dingen fout gaan, is het onze plicht dat aan te klagen”

Roger Mertens (N-VA)

zonder enig respect voor personen”, maakt burgemeest­er Schuurmans zich boos. “Niet waar”, antwoordt Roger Mertens. “Wij als oppositie zijn uiteindeli­jk verkozen om te kijken of alles goed loopt in de gemeente. Van de meerderhei­d kregen we geen inspraak. Van open cultuur is totaal geen sprake. En als wij dan zien dat er dingen fout gaan is het toch logisch dat we dat bij de hogere overheden melden. Dat is onze plicht.” Ilse Jaspers neemt minder harde woorden in de mond. “We hebben de voorbije zes jaar een goed beleid gevoerd. En als er fouten zijn gemaakt, moeten we die uiteraard rechtzette­n.” Vooral het dossier van Schuurmans’ zwembad zit sommigen rond de tafel hoog. “De ambtenaar die een negatief advies gaf, wordt in dit dossier in zijn hemd gezet. Zoiets heb ik nog nooit gehoord”, zegt Rijcken. “Pure stemmingma­kerij”, pikt Schuurmans daarop in. “De oppositie in HamontAche­l meet met twee maten en twee gewichten. En dat vind ik jammer. Die persoonlij­ke aanvallen hebben me echt geraakt.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Links: Roger Mertens (N-VA) en Rik Rijcken (Pro Hamont-Achel). Rechts: Theo Schuurmans (CD&V) en Ilse Jaspers (Balans).
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Links: Roger Mertens (N-VA) en Rik Rijcken (Pro Hamont-Achel). Rechts: Theo Schuurmans (CD&V) en Ilse Jaspers (Balans).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium