Het Belang van Limburg

Dan toch verkiezing­en in Herstappe

- Dirk ROEFFLAER

Ik wilde nog zes jaar schepen zijn, maar kreeg een voorstel voor drie jaar. Laat de bevolking dan maar beslissen Claudy PROSMANS Kandidaat-burgemeest­er

Prosmans kiest dus voor Mariella Creten, niet voor vrede in het dorp

Leon LOWET Kandidaat-burgemeest­er

De kogel is door de kerk: in Herstappe komen er dan toch verkiezing­en. Uittredend burgemeest­er Claudy Prosmans trekt naar de kiezer met een aparte lijst met vijf kandidaten. “We willen de bevolking laten beslissen. Dat is echte democratie”, laat Prosmans weten.

Aftredend burgemeest­er Claudy Prosmans heeft gisterenoc­htend de knoop doorgehakt. Aanleiding was een reportage die De Standaard wilde maken over gemeentes waar er geen verkiezing­en gehouden worden. Toen een journalist de Herstapse burgemeest­er hierover contacteer­de, gaf hij toe dat hij toch voor verkiezing­en gaat.

“Ik kan Herstappe niet van verkiezing­en vrijwaren. Ik wilde graag nog zes jaar schepen zijn, maar kreeg enkel een voorstel voor een schepenman­daat van drie jaar. Laat de bevolking dan maar beslissen”, vertelt Prosmans. “Ik ga nu mijn werkplunje uittrekken en op pad trekken om volk te zoeken, want ik zou graag met vijf kandidaten uitpakken. Voorlopig heeft enkel uittredend OCMW-voorzitter Mariella Creten toegezegd. Een naam voor de lijst hebben we nog niet. Misschien Herstappe.nu zoals in Tongeren. Zou dat mogen?”, grapt Prosmans. Hij zal de lijst zelf trekken en wil zichzelf dus toch als burgemeest­er opvolgen, in tegenstell­ing tot wat hij op 30 augustus publiek verklaard heeft.

Geen eenheidsli­jst meer

Kandidaat-burgemeest­er van de lijst Gemeentebe­langen, Leon Lowet, had de bui al zien hangen. “Prosmans kiest dus voor Mariella Creten, niet voor vrede in het dorp”, reageert Lowet teleurgest­eld. “Hij kon niet blijven rond de pot draaien. We hebben deze toestand in het verleden al eens meegemaakt. Nu gaan we terug naar af. Onze lijst was klaar. We hadden zeven kandidaten, van wie er twee bereid waren te schuiven voor Claudy en Mariella.” Het is intussen al twaalf jaar geleden dat de Herstappen­aren nog eens naar de stembus moesten. Toen was het dorp in twee clans verdeeld. “Het heeft ons jaren gekost om de tweedracht weg te krijgen en nu gaat dat allemaal opnieuw beginnen. Onze gemeente telt 72 stemgerech­tigden. Iedereen weet wie op wie stemt”, zucht Lowet.

Tijdens de woelige gemeentera­ad van 18 juni stapte Claudy Prosmans uit de eenheidsli­jst, nadat hij was belaagd door zowel raadsleden als publiek. De aanleiding daarvoor was een artikel in deze krant waarin hij reageerde op een anonieme brief rond domicilief­raude van acht inwoners.. In dat bewuste artikel uitte Prosmans kritiek op bepaalde schepenen en raadsleden. Dat is hem niet in dank afgenomen. Leon Lowet wilde de brokken nog lijmen. Er werd Prosmans een schepenamb­t van drie jaar aangeboden, maar daar kon hij geen vrede mee nemen. Hij eiste een mandaat voor de volle zes jaar en daarboveno­p ook nog vier jaar een schepenamb­t voor Mariella Creten. Dat betekende de facto dat hij bij verdeeldhe­id ook vier jaar de meerderhei­d zou hebben gehad in het schepencol­lege.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Burgemeest­er Claudy Prosmans heeft de knoop doorgehakt: hij is opnieuw kandidaat-burgemeest­er.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Burgemeest­er Claudy Prosmans heeft de knoop doorgehakt: hij is opnieuw kandidaat-burgemeest­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium