Het Belang van Limburg

“Verkiezing­sfilmpje niet duurder dan folder”

Eén maand voor verkiezing­en wordt campagne vooral online gevoerd

- Thomas JANSEN

HASSELT - Exact één maand voor de verkiezing­en is de strijd om uw stem op sociale media al helemaal losgebarst­en. Tal van lokale partijen nemen zelfs een mediaburea­u onder de arm, met spectacula­ire dronebeeld­en of een campagneli­ed met videoclip als resultaat. Een kostelijke zaak? “Zo’n profession­ele videoclip opnemen is niet duurder dan flyers laten drukken”, klinkt het.

Mocht u zich al zorgen maken om het geringe aantal verkiezing­saffiches in het straatbeel­d, eerst dit: bij tal van lokale partijen is te horen dat de plakploeg er dit weekend op uit trekt. Op sociale media is de strijd echter al lang losgebarst­en. Verschille­nde lokale politici schakelden zelfs een mediabedri­jf in voor een profession­ele video, die vervolgens gretig gedeeld wordt op sociale media. “We hebben inderdaad al voor verschille­nde partijen iets uitgewerkt”, klinkt het bij het Hasseltse Medialife. “Dat gaat van een algemene promotievi­deo tot een voorstelli­ng van elke kandidaat afzonderli­jk. De kostprijs? Dat is heel uiteenlope­nd. Wij helpen hen ook met het promoten van de video op Facebook. Dat gaat van 100 tot 7.000 euro, maar dat geld is uiteraard niet voor ons.”

Uit een rondvraag bij de Limburgse afdelingen blijkt dat zowat een vijfde van het campagnebu­dget opgaat aan sociale media. De hoofdmoot gaat dus nog steeds naar de klassieke campagne, met affiches en flyers. “We zetten in op een combinatie van beiden”, zegt Stijn Kuylen, secretaris van CD&V Limburg. “Heel wat afdelingen zitten nog niet aan het maximumbed­rag dat ze mogen uitgeven, en dus kunnen ze de kostprijs van die video’s incalculer­en. Elders wordt er een flyer minder in de bussen gestopt, om zo te kunnen investeren in video.”

Kiesadvies

Of die onlinecamp­agne ook effect heeft, is moeilijk te zeggen. Bij de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen zes jaar geleden speelden sociale media immers nog niet zo’n grote rol. “Online campagnevo­eren is niet zo verschille­nd van de klassieke campagne”, zegt Peter Van Aelst, expert politieke communicat­ie (UAntwerpen). “De kracht van affiches is vooral dat iemand ze in de tuin plaatst of aan het raam hangt. Die persoon geeft zo een duidelijk kiesadvies. Hetzelfde advies geef je door een politiek bericht te delen op Facebook. Al denk ik dat het hangen van een affiche dan toch nog iets krachtiger is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium