Het Belang van Limburg

Wij peilden naar uw stemintent­ies

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Hoe stemt Limburg op 14 oktober? Wordt CD&V of N-VA de grootste partij op lokaal niveau? Wie ligt in polepositi­on in Hasselt en Genk? En wie is de populairst­e politicus? Op al die vragen krijgt u van morgen tot en met woensdag een antwoord in onze krant. Op exact vier weken voor de verkiezing­en brengt Het Belang van Limburg een exclusieve inkijk in de stemintent­ies van de Limburgers. En dat levert vaak verrassend­e resultaten op.

De affiches zijn stilaan geplakt, de campagnes bereiken hun hoogtepunt. Hoog tijd dus voor een politieke peiling in de aanloop naar de gemeente- en provincier­aadsverkie­zingen van 14 oktober. “Precies een maand voor de gemeenteen provincier­aadsverkie­zingen willen we met ‘Zo kiest Limburg’ peilen naar de politieke mening van de Limburger. Het is belangrijk dat we als sterk lokaal verankerde krant precies weten waar onze lezers van wakker liggen en hoe ze naar hun lokaal bestuur kijken”, zegt hoofdredac­teur Indra Dewitte. “Alleen op die manier kunnen we de vinger aan de pols houden en de juiste vragen stellen. En ik moet zeggen: de resultaten van de representa­tieve enquête die onderzoeks­bureau iVox in opdracht van Het Belang van Limburg heeft uitgevoerd, zijn op sommige vlakken echt verrassend.”

Tussen 10 en 27 augustus vroegen we meer dan 1.500 Limburgers naar hun stemintent­ies, hun houding tegenover de politiek en hun mening over de belangrijk­ste verkiezing­sthema’s.

Hasselt en Genk

Dit weekend lichten we de algemene conclusies toe op Limburgs niveau, maandag zoomen we in op Hasselt, dinsdag op Genk. Woensdag volgt het sluitstuk met de bevindinge­n over de provincial­e verkiezing­en. “Laat het ons erop houden dat sommige tendensen in de lijn van de verwachtin­gen liggen, terwijl andere zaken onze politici zouden moeten wakker schudden. Toch moet ik meteen een kanttekeni­ng maken en nog eens benadrukke­n dat het om een peiling gaat”, legt Indra Dewitte uit. “Die is weliswaar representa­tief, maar we weten uit ervaring dat je rekening moet houden met het zogenaamde behind the curtain-gedrag. Het echte rapport van onze lokale besturen kennen we pas in de nacht van 14 op 15 oktober.”

 ??  ?? Journalist­en Timmie van Diepen, Yves Lambrix, Liliana Casagrande, Caroline Vandenreyt, Guy Thuwis, Jan Bex en Miranda Gijsen analyseren de enquête.
Journalist­en Timmie van Diepen, Yves Lambrix, Liliana Casagrande, Caroline Vandenreyt, Guy Thuwis, Jan Bex en Miranda Gijsen analyseren de enquête.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium