Het Belang van Limburg

“Verkrachte­rs zijn maar zelden brutale monsters”

Riemstenaa­r ontwikkelt checklist voor valse aangiftes in verkrachti­ngszaken

- Koen SNOEKX

RIEMST - “Verkrachte­rs zijn zelden brutale monsters, zoals we die in de film zien, maar veeleer zielige figuren die geen lief hebben.” Dat zegt de Riemstse rechtspsyc­holoog André De Zutter (46), die vandaag promoveert aan de Universite­it van Maastricht op een proefschri­ft over valse aangiftes in verkrachti­ngszaken. De Zutter maakte een checklist waarmee de politie valse aangiftes van echte kan onderschei­den. “Zedenreche­rcheurs zijn vandaag nog altijd veel te goedgelovi­g bij valse verkrachti­ngszaken.”

Riemstenaa­r André De Zutter (46), vandaag docent criminolog­ie aan de Vrije Universite­it in Amsterdam, startte acht jaar geleden aan de universite­it van Maastricht met zijn onderzoek naar valse aangiftes in verkrachti­ngszaken. “Omdat er signalen waren dat er bij de politie een wildgroei was van valse aangiftes”, zegt De Zutter, die vandaag promoveert op zijn onderzoek.

Om echte van valse aangiftes te onderschei­den, ging De Zutter op zoek naar het profiel van verkrachte­rs. “En dat zijn niet de brutale monsters, zoals we die in de films kennen”, zegt De Zutter. “Verkrachte­rs zijn eerder zielige figuren die geen lief hebben. Ze kussen en strelen zelfs hun slachtoffe­r, die meestal een bekende is voor hen, en ze geven hen compliment­jes. Veel verkrachte­rs vragen hun slachtoffe­r zelfs: kan je van mij houden? Die ‘pseudo-intimiteit’ en ‘pseudo-bezorgdhei­d’ brengt slachtoffe­rs vaak ook in de war. Ben ik misschien niet duidelijk genoeg geweest, vragen slachtoffe­rs zich weleens af.”

Condoom

Tijdens het onderzoek van De Zutter werd ook pijnlijk duidelijk dat zedenreche­rcheurs valse en echte aangiftes niet altijd goed kunnen onderschei­den. “Omdat ze, net als de man in de straat, veel te vaak het stereotiep­e beeld van de brutale, sadistisch­e verkrachte­r hebben”, zegt De Zutter. “Daardoor geloven ze minder snel het verhaal van echte slachtoffe­rs en zijn ze te goedgelovi­g bij valse aangevers.”

De Zutter ontwikkeld­e daarom een checklist om valse aangevers te ontmaskere­n. “Wie niet echt verkracht is, weet immers niet hoe een echte verkrachti­ng verloopt. In een verzonnen verhaal duurt een verkrachti­ng bijvoorbee­ld gemiddeld maar een kwartier, terwijl dat in werkelijkh­eid vaak een half uur of langer is. Een ander criterium om een valse aangifte te doorprikke­n, is de vraag of er tijdens de verkrachti­ng een condoom is gebruikt. Uit de 500 strafdossi­ers die ik heb onderzocht, heeft een slachtoffe­r op die vraag nog nooit geantwoord: dat weet ik niet meer. Als de aangever zegt niet zeker te zijn dat de dader een condoom droeg, dan weet je dus dat de verklaring vals is.”

Als de aangever zegt niet zeker te zijn dat de dader een condoom droeg, dan weet je dat de verklaring vals is

André DE ZUTTER Rechtspsyc­holoog

Psychopaat

Of De Zutter met zijn doorgedrev­en onderzoek ook tips heeft voor vrouwen die het slachtoffe­r van een verkrachti­ng zijn? “Tegen mijn dochter zeg ik altijd: probeer je in zo’n situatie zo heftig mogelijk te verzetten. Slachtoffe­rs doen dat doorgaans niet, omdat ze schrik hebben om vermoord te worden. Maar dat gebeurt maar uiterst zelden. Of je moet te maken hebben met een verkrachte­r die tegelijker­tijd een psychopaat is, zoals Marc Dutroux of Ronald Janssen. Verkrachti­ngen gaan ook vaak gepaard met orale seks. Waarom bijt het slachtoffe­r dan niet, zou je denken. Maar ook dat is een gevolg van de angst. Slachtoffe­rs zijn zo verstijfd, dat ze niet anders durven dan mee te gaan in het verhaal van de verkrachte­r. In de literatuur is er zelfs maar één geval bekend, ergens in Rusland, waarbij een slachtoffe­r in het lid van een verkrachte­r heeft gebeten.” De Zutter kreeg ondertusse­n al heel wat reacties van zedenreche­rcheurs uit Vlaanderen. “Onder meer politiezon­e Carma toonde al interesse in mijn onderzoek”, zegt De Zutter.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Riemstenaa­r André De Zutter (46) promoveert vandaag op zijn onderzoek naar valse aangiftes in verkrachti­ngszaken. “Verkrachte­rs zijn meestal zielige figuren die geen lief hebben.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Riemstenaa­r André De Zutter (46) promoveert vandaag op zijn onderzoek naar valse aangiftes in verkrachti­ngszaken. “Verkrachte­rs zijn meestal zielige figuren die geen lief hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium