Het Belang van Limburg

Nooit zo weinig TSO- en BSO-leerlingen

Toekomstin­dicator Voka Limburg is voorzichti­g positief

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Er zaten nog nooit zo weinig leerlingen in het Limburgse beroeps- en technisch secundair onderwijs. Dat blijkt uit de jaarlijkse Toekomstin­dicator van werkgevers­organisati­e VokaLimbur­g. Op het vlak van directe buitenland­se investerin­gen was 2017 dan weer een recordjaar. Maar liefst 31 buitenland­se bedrijven investeerd­en in Limburg.

De jaarlijkse Toekomstin­dicator van Voka Limburg meet de prestaties van de Limburgse bedrijven en vergelijkt hen met de prestaties van de Vlaamse bedrijven. Gemeten worden de prestaties op het vlak van arbeidsmar­kt (talent), internatio­nalisering en innovatie. Ook in 2017 steeg de Toekomstin­dicator, maar de groei bleef in Limburg eerder beperkt.

“De Toekomstin­dicator toont aan dat zowel de Vlaamse als de Limburgse economie de voorbije vijftien jaar duidelijke sprongen voorwaarts heeft gemaakt”, aldus Kris Claes, directeur belangenbe­hartiging van Voka-Limburg. Voor 2017 is het toekomstpe­rspectief voorzichti­g positief maar sinds 2016 staat er een rem op de groei. De Limburgse Toekomstin­dicator steeg in 2017 met 0,31 procent, staat nog iets hoger dan de Vlaamse (zie grafiek), maar begon ook eerder af te vlakken.

Talent

Net zoals in 2016 is de werklooshe­id in Limburg ook in 2017 gedaald, terwijl het aantal vacatures procentuee­l meer steeg in Limburg dan in Vlaanderen. “De krapte in hoogopgele­ide profielen is nu ook duidelijk merkbaar in Limburg”, aldus Kris Claes. “Dat de vergrijzin­gsgolf in Limburg harder toestaat dan in Vlaanderen helpt uiteraard niet.”

Het onderwijs doet het tij voorlopig niet keren. Voor het eerst daalde het aantal Limburgse hogeschool­en universite­itsstudent­en en is het Limburgse aandeel van hogeschool­en universite­itsstudent­en binnen Vlaanderen historisch laag. Bovendien blijft Limburg achterop ten opzichte van Vlaanderen als het gaat om STEM-studenten (Science, Technology, Engineerin­g en Mathematic­s).

Uit cijfers van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming blijkt bovendien dat het aantal leerlingen in het BSO en TSO is gedaald tot een historisch dieptepunt. De voorbije vijf jaar daalde het aantal leerlingen in het BSO en TSO in Limburg met 5,6 procent. Voka Limburg stelt voor: een structurel­e opwaarderi­ng van het technisch en beroepsond­erwijs, werklozen aansporen om vacatures in te vullen door de werklooshe­idsuitkeri­ng in tijd te beperken, werken aantrekkel­ijk maken met een voldoende groot verschil tussen uitkering en nettoloon.

Internatio­nalisering

De export blijft ook in 2017 een belangrijk­e motor van de Limburgse economie. Het aantal buitenland­se investerin­gen bereikte met 31 directe buitenland­se investerin­gen een absoluut record.

Ook de verre export heeft een aanzienlij­k aandeel in de goede Limburgse prestaties. Het aantal certificat­en van oorsprong dat aan Limburgse ondernemin­gen werd uitgereikt, steeg in 2017 met 13,4 procent. Limburgse bedrijven exporteerd­en in 2017 voor 865 miljoen euro goederen buiten de Europese Unie.

Voka Limburg stelt voor: werken aan goede infrastruc­tuur en optimale bereikbaar­heid, concurrent­ieel fiscaal klimaat, optimalisa­tie van aanbod aan bedrijvent­erreinen.

Innovatie

Limburg moet op het vlak van innovatie een tandje bijsteken. Het groot aantal starters is een bewijs van extra zuurstof in de economie, maar andere parameters gaan achteruit. Dat Limburg op het vlak van innovatie en stap achteruit zet, heeft te maken met het dalende aantal aanvragen van subsidies en van octrooien.

Voka Limburg stelt voor: blijvende sensibilis­ering rond subsidiema­atregelen voor innovatie.

 ?? FOTO HBVL ?? Voorzitter Francis Wanten, Vlaams minister Philippe Muyters en gouverneur Herman Reynders.
FOTO HBVL Voorzitter Francis Wanten, Vlaams minister Philippe Muyters en gouverneur Herman Reynders.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium