Het Belang van Limburg

Twee jaar werken aan overkappin­g Ringlaan

Aanpak zwart verkeerspu­nt kost 18 miljoen euro

- Geert VAN BAELEN

Tegen 2022 moet het gevaarlijk­ste kruispunt van Lommel zijn wegwerkt. Bedoeling is dat tegen dan de Lommelse Ringlaan (N71) onder de Stationsst­raat zal (N746) lopen waardoor het doorgaande verkeer van lokale weggebruik­ers wordt gescheiden. Boven dit vernieuwde kruispunt komt plaats voor een plein met groen. Aan dit grootschal­ige infrastruc­tuurprojec­t hangt een prijskaart­je van 18 miljoen euro en de werken zullen meer dan twee jaar duren. “Normaal start de eerste voorbereid­ing volgend jaar, maar de hoofdwerke­n met verkeershi­nder zijn voorzien vanaf 2020”, klinkt het bij Wegen en Verkeer (AWV).

De Lommelse Ringlaan is een belangrijk­e en drukke verbinding naar de Antwerpse Kempen. Door deze gewestweg letterlijk te laten zakken en onder de Stationsst­raat te leiden wordt conflictvr­ij doorgaand verkeer mogelijk. De plannen hiervoor gaan al een hele tijd mee en de Lommelse burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) is dan ook blij dat ze eindelijk concreet worden: “Als stad waren we al lang vragende partij. Ook AWV heeft al heel wat voorbereid­ingen in dit dossier gestoken, maar het was natuurlijk ook wachten op de budgettair­e garanties.”

Plein

Volgens Vanvelthov­en is de realisatie enorm belangrijk voor de Lommelse en regionale mobiliteit. “Het is sowieso het meest filegevoel­ige kruispunt van Lommel en op Vlaams niveau staat het geboekstaa­fd als een zwart verkeerspu­nt waar heel wat zware ongevallen gebeuren. Door deze twee drukke verkeersad­ers elkaar niet meer bovengrond­s te laten kruisen haal je heel wat oorzaken weg.” Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) heeft 18 miljoen euro vrijgemaak­t voor dit project waarin ook heel wat aandacht gaat naar de zwakke weggebruik­ers. Zo wordt langs de bestaande parallelwe­gen aan weerszijde­n van de ringlaan in een dubbelrich­tingsfiets­pad voorzien. Bovenop de overkappin­g van de Ringlaan komt nieuwe weginfrast­ructuur met een pleininric­hting waar zelfs plaats is voor groen. “Op die manier ontstaat een mooie toegangspo­ort naar het stadscentr­um die ook aansluit op de geplande ruimtelijk­e ontwikkeli­ngen tussen het kruispunt en de stationsom­geving”, aldus Vanvelthov­en. Kim Houben van handelaars­organisati­e Bruisend Lommel is in een eerste reactie positief. “Belangrijk is dat de mensen zich gemakkelij­ker zullen gaan verplaatse­n tussen de winkels aan de Singel naar het centrum. Nu wordt de Ringlaan toch als een barrière ervaren en daarom hebben we zelf ook een pendeldien­st georganise­erd.”

Bereikbaar­heid

Tegelijk klinkt er ook enige ongerusthe­id over het verloop van de werken. “Belangrijk is dat alle handelaars wel bereikbaar blijven.” Sep Vandijck van AWV stelt dat dit een aandachtsp­unt is. “De tientallen handelaars rond deze locatie krijgen het bezoek van onze bereikbaar­heidsadvis­eur. Op termijn gaan we via een klankbordg­roep een plan uitwerken om de hinder te beperken en geen we ervoor zorgen dat de binnenen buitensing­el altijd bereikbaar blijven. Ook het doorgaande verkeer zal mogelijk blijven natuurlijk. We hopen dat midden volgend jaar de voorbereid­ende werken kunnen beginnen. Verkeershi­nder wordt pas verwacht vanaf begin 2020 als de hoofdingre­pen gebeuren. Naar verwachtin­g zullen de werken meer dan twee jaar in beslag nemen.” Voor er kan begonnen worden moet er natuurlijk nog een omgevingsv­ergunning worden afgeleverd. Eind september start een openbaar onderzoek waarin gedurende 30 dagen bemerkinge­n en bezwaren kunnen worden ingediend. Op woensdag 26 september is er een infomarkt in CC De Adelberg tussen 16 en 20 uur.

We hopen dat midden volgend jaar de voorbereid­ende werken kunnen beginnen. Verkeershi­nder wordt pas verwacht vanaf begin 2020 als de hoofdingre­pen gebeuren Sep VANDIJCK

AWV

 ?? FOTO HBVL ?? Tegen 2022 moeten de werkzaamhe­den achter de rug zijn.
FOTO HBVL Tegen 2022 moeten de werkzaamhe­den achter de rug zijn.
 ?? Foto GVB ?? De bedoeling is dat de Ringlaan hier onder de Stationsst­raat gaat.
Foto GVB De bedoeling is dat de Ringlaan hier onder de Stationsst­raat gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium