Het Belang van Limburg

Wallays blijft spurtende meute nipt voor

-

Zelden zo’n schreeuw van opluchting gehoord als in Lleida. De achttiende rit in de Vuelta leverde Jelle Wallays van Lotto Soudal zijn grootste zege in jaren op. Al kreeg vooral concurrent Quick-Step Floors na de streep een veeg uit de pan. “Losers”, schreeuwde Wallays hen toe.

Wallays, altijd het hart op de tong. Al had hij enkele uren na zijn zege nog altijd geen spijt van zijn uithaal naar de grote Belgische concurrent. Zoveel deugd deed het Wallays dat hij het plannetje van Quick-Step Floors had gedwarsboo­md. “Na twintig kilometer wedstrijd riep Van Slycke me toe: Wally, waar rij je naartoe? Wat hij bedoelde, kan je zelf wel verzinnen. Ach, al die mentale spelletjes… Het gaf mij vooral de stimulans om het Quick-Step zo lastig mogelijk te maken.”

Je ziet het nog heel zelden in het moderne wielrennen. Een vlakke rit, een 170 kilometer lange vlucht van ocharme drie renners, nooit meer dan drie minuten voorsprong, jagende spurterspl­oegen en dan toch uit de greep van het peloton blijven. Maar dat is Jelle Wallays. Eenmaal zijn motor aanslaat, is hij nog heel moeilijk af te stoppen. Dat weten ze nu ook bij Quick Step. Hoezeer Serry ook de ziel uit zijn lijf reed, Wallays kregen ze niet meer te pakken. “Wanneer ik er zelf begon in te geloven?”, moest Wallays even nadenken. “Al op twintig kilometer van de finish. Op dat moment hadden we nog twee minuten voorsprong. In juli had ik deze rit al bestudeerd. Ik wist dat de laatste twintig kilometer in dalende lijn waren. Ik had speciaal een groter verzet laten steken.” Maar dan nog moest Wallays de snellere Byström afschudden – Bol had al eerder afgehaakt. “De laatste twee kilometer heb ik niet meer overgepakt. Een risico? Ik zag dat hij heel nerveus was. En wie wil winnen, moet durven verliezen.” Peter Sagan kwam nog heel kort bij, maar Wallays bleef er ijzig kalm bij. “Wil je geloven dat ik pas twee uur na de koers wist dat Sagan derde was geworden?” klonk het. “Ik heb het gezien op het nieuws.” De zege is een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. ParijsTour­s in 2014, Dwars door Vlaanderen in 2015 en nu een ritzege in een grote ronde. “Het is stilaan een schoon palmares”, lachte hij er zelf om.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jelle Wallays.
FOTO PHOTO NEWS Jelle Wallays.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium