Het Belang van Limburg

“Colley raadde me België aan”

BUBACARR SANNEH, de verdediger van 8 miljoen, staat tegen Genk voor het eerst in de basis

- Jürgen GERIL

Dat Bubacarr Sanneh (23) met zijn 8 miljoen euro de duurste verdediger ooit is in België wist u ongetwijfe­ld al. Dat hij nog maar de tweede Gambiaan is in de geschieden­is van Anderlecht en voor Vanhaezebr­ouck al drie (!) andere Belgische trainers had, is verrassend­er. Maak kennis met de paars-witte toptransfe­r, die tegen Genk wellicht zijn eerste basisplaat­s krijgt.

Opvolger van Sonko

Ondertusse­n wilt u weten wie dan wel die eerste Gambiaan bij Anderlecht was. In 2000 scoorde de toen 19-jarige spits Edrissa Sonko de 1-1 tegen Club Brugge. Zijn enige goal ooit voor RSCA, want nadien verhuisde hij naar Roda JC. “Maar er hebben veel Gambianen in België gevoetbald”, zegt Sanneh. “Ibou bij Leuven, Jarju bij Lierse, Omar Colley bij KRC Genk. Colley is trouwens een goeie vriend. We speelden nog samen bij Banjul in Gambia en bij de nationale ploeg. Hij raadde me aan om naar België te komen. Colley zelf ontplofte bij Genk en versierde een toptransfe­r naar Sampdoria. Ik hoop ooit ook in zo’n topcompeti­tie te kunnen voetballen.”

8 miljoen

Anderlecht betaalde aan het Deense Midtjyllan­d 8 miljoen plus 1 miljoen bonussen voor Sanneh. “Ach, die prijs jaagt me geen schrik aan. Bij elke transfer zijn de verwachtin­gen hooggespan­nen en als een club zoveel geld geeft, dan vinden ze jou dat waard. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik Anderlecht en mezelf niet teleurstel. Enerzijds is die prijs een compliment: Midtjyllan­d wilde me echt niet zomaar laten gaan. Anderzijds heb ik gevloekt. Ze hadden me in januari voor een prijsje (150.000 euro, nvdr.) overgenome­n van de Deense subtopper Horsens. Meteen kreeg ik toen de belofte van het bestuur dat ze me zouden verkopen van zodra er een goed bod van een grotere club kwam, maar helaas moest ik nog zelf druk zetten vooraleer ze me lieten gaan.”

6 broers, 1 zus

Sanneh heeft in zijn carrière één grote motivatie: zijn familie in Gambia onderhoude­n. “Gambia is een arm land. Mijn papa is gestorven toen ik 10 was en thuis waren we met acht kinderen. Een van mijn broers is helaas ook al overleden. Mijn mama deed alles wat ze kon om ons een gelukkig leven te bezorgen, maar simpel was dat niet. Mijn oudste broers moesten snel stoppen met voetballen, zodat ze konden gaan werken. Alleen ikzelf en mijn kleine broertje, die nu 18 is, mochten naar de voetbalaca­demie. Op mijn vijftiende werd ik dan profvoetba­ller en sindsdien heb ik maar één doel: elke maand een aardige som naar mijn familie sturen. Ik wil niet in luxe leven, terwijl zij verkommere­n. Voor mijn mama was het mooiste cadeau een bedevaart naar Mekka. Voor ons moslims is dat erg belangrijk. Volgend jaar organiseer ik er eentje ter nagedachte­nis van mijn vader. Daarom wilde ik ook absoluut dat betere contract bij Anderlecht tekenen.”

Fitnessman

Volgens landgenote­n als Ibou Sawaneh verkoopt Anderlecht Sanneh in de toekomst voor minstens het dubbele van zijn huidige transferpr­ijs. “Mijn eigen kwaliteite­n? Wel, in Gambia kent niemand mij als Sanneh, maar wel als Timber. Timber is een boom, het wijst naar mijn onverzette­lijkheid. In Denemarken noemden ze mij dan weer De Rots door mijn fysieke kracht. Ik zat geregeld in de fitness, maar moet dat wel doseren. Het is ook belangrijk om mijn voetbalkwa­liteiten aan te scherpen. Bij Midtjyllan­d begon de opbouw bij de verdediger­s en dus kan ik best een pass trappen: zowel kort als lang.”

Drie Belgische trainers

Hij viel al kort in tegen Antwerp, maar morgen tegen Genk mag Sanneh in de basis verwacht worden. “In een driemansde­fensie voetbal ik het liefst centraal. Ik zal toch nog wat moeten wennen aan wat Hein Vanhaezebr­ouck verwacht. Al zou ook dat snel moeten gaan, in mijn carrière werkte ik toch al met drie Belgische trainers. Paul Put was jaren geleden al bondscoach van Gambia, Tom Saintfiet is de huidige bondscoach. En in de voetbalaca­demie van Banjul was Franky Van de Velde mijn trainer. Die is hier minder bekend, zeker? Sowieso hoop ik dat ik me hier snel integreer.”

 ?? Foto BELGA ?? Sanneh heeft maar één doel: “Elke maand een aardige som naar mijn familie sturen. Ik wil niet in luxe leven, terwijl zij verkommere­n.”
Foto BELGA Sanneh heeft maar één doel: “Elke maand een aardige som naar mijn familie sturen. Ik wil niet in luxe leven, terwijl zij verkommere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium