Het Belang van Limburg

“Ik ben nog niet tevreden”

ZINHO VANHEUSDEN klopt steeds harder op de deur bij Rouches

- Bob FAESEN

Na zijn indrukwekk­ende debuut vorig seizoen tegen AA Gent is de hype rond Zinho Vanheusden (19) wat gaan liggen. Maar de Inter-huurling klopt steeds luider op de deur bij Standard. De twee vlotte overwinnin­gen met de nationale beloftenpl­oeg bevestigen de groeiende vormcurve van de 19-jarige Hasselaar, die moet concurrere­n met Christian Luyindama en Kostas Laifis. “Waarschijn­lijk de twee beste centrale verdediger­s van België”, vindt hij. “Als de kans komt, moet ik het laten zien.” Voor het eerst sinds zijn zware knieblessu­re van vorig jaar maakte Vanheusden weer deel uit van de Belgische beloften. Met de zeges op Malta (0-4) en Hongarije (0-3) kon hij dat vervelende hoofdstuk in zijn nog prille carrière volledig afsluiten. “Het was de laatste klik”, zegt de centrale verdediger. “Wie weet kom je na zo’n blessure niet meer terug of haal je nooit meer het niveau van voordien. Dat ik er weer bij was, zie ik daarom als een persoonlij­ke overwinnin­g. Ik wil bondscoach Johan Walem bedanken voor het vertrouwen. We hebben onze job gedaan, zes op zes gepakt. Het EK is weer wat dichterbij. En last van mijn knie? Heb ik nooit meer gehad.”

Hoe hoog leg je de lat voor jezelf dit seizoen?

“Ik hoop zo veel mogelijk te spelen, zodat ik ervaring op kan doen. En uiteraard wil ik blessurevr­ij blijven.”

Je zit nu aan drie wedstrijde­n. Ben je daar tevreden over?

“Een volledige en dan twee met heel weinig minuten. Ik ben er niet echt tevreden mee. Elke voetballer die niet speelt, wil meer spelen. Ik ben geen uitzonderi­ng. Ik ben wel blij met hoe het nu op de club gaat. Er is veel veranderd in vergelijki­ng met vorig jaar. De trainer en zijn staf… het staat op punt. Er wordt goed gewerkt. Daar haal ik ook voordeel uit. De trainingen zijn nu heel goed. Van de oefenstof van Emilio Ferrera kun je echt veel bijleren. Ik moet me blijven tonen op training en hopelijk kan ik dan meer spelen, zeker met de Europa League en de beker die erbij komen.”

Wat is het grote verschil met vorig jaar?

“Er is meer profession­aliteit, meer stiptheid en meer orde. Alles wat een ploeg nodig heeft. Sa Pinto was wat losser. Hij liet iedereen doen wat ze wilden doen.”

Preud’homme heeft de naam veel met zijn spelers te praten.

“Inderdaad, hij zegt exact wat nodig is bij bepaalde situaties. Je weet wat je aan hem hebt.”

Bij supporters wordt de roep om jou een beetje luider.

“Soms hoor ik dat weleens. Het doet me deugd dat de supporters achter me staan. Het is aan de trainer om de ploeg op te stellen, en die weet heel goed wat hij doet. Preud’homme is een grote trainer. Iemand die weet wanneer het juiste moment is aangebroke­n om een speler op te stellen.”

Heet jouw pech niet Christian Luyindama? Hij heeft het goed gedaan vorig jaar.

“Luyindama en Laifis zijn waarschijn­lijk de twee beste centrale verdediger­s in België. Niet makkelijk om tegen hen op te boksen, maar het is zoals het is. Meer dan mijn best doen op training kan ik niet. Als ik de kans krijg, is het aan mij om het te laten zien.”

Een spelsystee­m zoals bij de Rode Duivels, met drie centrale verdediger­s, zou je dat graag zien gebeuren?

“In mijn twee invalbeurt­en zijn we twee keer overgescha­keld naar een driemansde­fensie: Laifis, Luyindama en ik in het centrum, Cavanda en Fai op de flanken. Ik weet niet of dat er al eens vanaf het begin van zal komen. In de voorbereid­ing tegen Celtic hebben we dat uitgetest, toen ging het niet zo goed (4-1-nederlaag, nvdr.). Ik hoop dat we het gaan proberen, maar de trainer moet doen wat het beste is voor de ploeg.”

Je ziet er scherper uit dan vorig seizoen.

“Klopt. Toen ik die match tegen Gent speelde woog ik 84,5 kilogram, momenteel zit ik aan 80. Dat is mijn scherptege­wicht. Onder Preud’homme letten we meer op zulke zaken. We trainen heel fel, eten op de club en we worden elke dag gewogen. Ik probeer ook goed op mijn voeding te letten. Daarnaast probeer ik buiten de trainingen mijn kracht en snelheid bij te spijkeren. Verder bekijk ik altijd mijn matchen nog de avond van de wedstrijd. Ik kan dan toch niet slapen.”

Luyindama en Laifis zijn waarschijn­lijk de twee beste centrale verdediger­s in België. Niet makkelijk om tegen hen op te boksen

Zinho VANHEUSDEN

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Met zijn wederoptre­den bij de nationale beloften kon Vanheusden de zware knieblessu­re van vorig seizoen definitief achter zich laten.
FOTO PHOTO NEWS Met zijn wederoptre­den bij de nationale beloften kon Vanheusden de zware knieblessu­re van vorig seizoen definitief achter zich laten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium