Het Belang van Limburg

“Kans op F1 is heel klein”

STOFFEL VANDOORNE is zijn optimisme kwijt geraakt

- Marc CORNELISSE­N

Stoffel Vandoorne heeft gesproken, voor het eerst sinds McLaren hem op straat heeft gezet. Wat hij zegt, is niet hoopgevend. Weg is het eeuwige optimisme, weg is de stiekeme hoop dat de West-Vlaming zelf al zekerheid had over zijn toekomst. “De kans dat ik volgend jaar in de F1 rij, is heel klein”, geeft hij voor het eerst toe. Ook nieuw: “Ik overweeg nu ook opties buiten de F1.”

Hij heeft het zelf ook maar vernomen op dezelfde dag als wij, zegt hij. Op die maandag na Monza liet McLaren hem weten voor Lando Norris te kiezen. Een duidelijke uitleg heeft hij nooit gehad. “Ik was natuurlijk niet verrast, na al de geruchten. Het was een beslissing van het team en ik moet die respectere­n. Ik denk dat ze gewoon veranderin­g wilden.” Dat teambaas Zak Brown lieve woorden over hem sprak (“Als ik de baas van Toro Rosso was, zou ik Stoffel meteen tekenen”)? “Dat vind ik maar een vreemde commentaar van degene die me net heeft laten gaan.”

Elke dag deur dicht

Maar de hamvraag: hoe moet het nu verder? Vandoorne: “Het is een vreemde transferma­rkt, en er gaat nu elke dag wel ergens een deur dicht. De kans dat ik volgend jaar in de F1 rijd, is heel klein geworden. Ik heb sinds die maandag na Monza veel gepraat, ook buiten de F1. Maar zo lang niet alle zitjes bezet zijn, blijf ik proberen in de F1. Ik praat met iedereen en blijf alles doen wat ik kan. Pas als alle deuren dicht zijn, kijk ik buiten de F1. Daar zijn ook een paar interessan­te projecten.” Daarbij denk je spontaan aan de Japanse Super Formula, met Honda. Of de Indycar, zoals McLaren en Fernando Alonso wellicht gaan doen. “De Indy 500 is een van de grootste races van de wereld. Daar meedoen voor de overwinnin­g zou heel speciaal zijn. Maar Indycar is ook gevaarlijk, zoals we onlangs met Robert Wickens hebben gezien. Die risico’s moet je erbij willen nemen.” Testrijder in de F1, is dat een optie? “Het zou goed zijn om bij een F1-team betrokken te blijven, maar ik focus nu op een race-zitje. Ik ben dezelfde rijder als vroeger, met hetzelfde talent en dezelfde capaciteit­en om kampioensc­happen te winnen. Ik ben bij McLaren terechtgek­omen in de twee slechtste jaren uit de geschieden­is van dat team. Dat helpt niet. Maar ik voel nog veel steun in de F1-wereld. Ik vind dat ik een tweede kans verdien. Een échte kans, dit keer. Ik snak naar een verse start, zoals Kevin Magnussen na zijn McLarenper­iode.”

 ?? FOTO PHN ?? Stoffel Vandoorne signeert in Singapore. Maar de cruciale handtekeni­ng ontbreekt nog.
FOTO PHN Stoffel Vandoorne signeert in Singapore. Maar de cruciale handtekeni­ng ontbreekt nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium