Het Belang van Limburg

Logische nederlaag tegen gastland

Red Dragons ondergaan wet van de sterkste tegen Italië

- Van onze verslaggev­er Paul DE KEYSER in Firenze

De Red Dragons slikten op het WK een ingecalcul­eerde nederlaag tegen gastland Italië, dat gewoon veel te sterk bleek. Geen erg, zolang er straks maar gewonnen wordt van Japan en de Dominicaan­se Republiek. Of waarom al niet zaterdag tegen Slovenië?

“Alles mag, niets moet.” Met die comfortabe­le uitgangspo­sitie na de knappe winst tegen Argentinië begonnen captain Sam Deroo en co. aan de confrontat­ie met thuisland Italië, volleygroo­theid en podiumkand­idaat op dit WK. Zeker voor eigen volk, waar zo’n slordige 7.500 supporters hun helden met een immens kabaal verwelkomd­en. Ondanks de 27-9-voorsprong in onderlinge duels, begonnen de Italianen met veel respect aan de partij tegen België. De herinnerin­g aan vorig jaar was levend. Op het EK in Polen knik- kerden de Red Dragons Italië — toen weliswaar zonder Zaytsev en Juantorena — in de kwartfinal­e uit het tornooi.

De Belgen begonnen zonder complexen aan de partij. “Voor dit soort matchen en die sfeer doe je het”, grijnsde spelverdel­er Stijn D’Hulst. Het gastland leek alleszins meer last te hebben van de zenuwen. Met een felle Tomas Rousseaux op de hoek konden de Belgen de schade beperken tot halverwege de eerste set, maar dan was de beer — Zaytsev genaamd — los. Hoe dapper de Red Dragons zich ook verweerden, ze moesten ook in de tweede set de wet van de sterkste ondergaan. Vandaar dat coach Anastasi in de derde beurt een aantal pionnen spaarde voor later, als het wél moet. Hun vervangers — Tuerlinckx vooral — deden het knap, maar konden niets meer aan de 0-3-nederlaag veranderen.

SETSTANDEN: 25-20, 25-17, 25-16

BELGIË: D’Hulst, Van den Dries 7, Deroo 7, Rousseaux 5, Verhees 5, Van de Voorde 4; libero: Stuer, Ribbens. Kwamen in: Lecat, Valkiers, Klinkenber­g 2, Coolman 1, Tuerlinckx 5, Grobelny 1.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Bondscoach Anastasi spreekt zijn manschappe­n toe.
FOTO EPA-EFE Bondscoach Anastasi spreekt zijn manschappe­n toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium