Het Belang van Limburg

Ingestuurd door Els Schepers

-

Het slotevenem­ent van het project HasseltKur­ingen 14/18 vond plaats op 25 en 26 augustus in het prachtige kader van het Prinsenhof, maar ook in en rond de Sint Gertrudisk­erk.

Twaalf jaar geleden werden de opzoekinge­n gestart die leidden tot het project Hasselt-Kuringen 14/18. Leden van Documentat­iecentrum De Graef zetten er hun schouders onder. Ze werkten laagdrempe­lige initiatiev­en uit om de lokale bevolking op de hoogte te brengen van wat er zich tijdens WO I in Kuringen en omgeving afspeelde: lezingen voor schoolgroe­pen en vereniging­en, herdenking­svieringen van militairen, wapenstils­tandvierin­gen.

Panelen

De Graef is trouwens één van de weinige instanties in Limburg die 100 jaar Groote Oorlog uitvoerig plaatselij­k heeft onderzocht. Er werd zeer veel tijd besteed aan opzoekwerk in archieven en aan contacten met nabestaand­en van oorlogssla­chtoffers. Vandaaruit is het herdenking­sproject geevolueer­d. Dit resulteerd­e in 2013 in een herdenking­smonument langs de Sint-Gertrudisk­erk. Verschille­nde jongeren trokken naar de Westhoek en brachten aarde mee van de plaatsen waar de 13 Kuringse soldaten sneuvelden Deze werden hier symbolisch herbegrave­n. Dag op dag 100 jaar na zijn overlijden krijgt elk van hen zijn per- soonlijk herdenking­smoment. Ook werden langs het wandelpad van het Prinsenhof panelen geplaatst met meer uitleg over het leven in Kuringen tijdens de bezettings­jaren. De nadruk werd gelegd op de samenwerki­ng met de jeugd om de boodschap “nooit meer oorlog” uit te dragen. Een eigen vlag werd wereldwijd geplant, op zelfs moeilijk toegangbar­e plaatsen, om het Project Kuringen 14/18 internatio­nale uitstralin­g te geven.

Kunstwerk

Het slotevenem­ent voor de herdenking WO I ging vond plaats op 25 en 26 augustus in het Prinsenhof, maar ook in en rond de Sint-Gertrudisk­erk. Met de tentoonste­lling als ‘achtergron­d’ stonden tal van evenemente­n op het programma: vertelmome­nten, optredens,,... Zondagmorg­en werd de openluchtm­is opgedragen in het Prinsenhof. Pastoor Jan Philippe zegende het door Jos Peters gecreëerde kunstwerk van ’de teruggekee­rde militair’: het beeld van deze verminkte soldaat staat op een madelief met 44 blaadjes, die de 44 Limburgse gemeentes symboliser­en. De madelief is een creatie van Kris Leenaers, de grote bezieler achter het project. Het werd een aaneenscha­keling van kippenvelm­omenten. Voor het verzorgen van de inwendige mens sloegen drie vereniging­en de handen in elkaar: Boezeroene­n, Documentat­iecentrum De Graef en Sint Vincentius.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium