Het Belang van Limburg

Vijver op Demerstran­d: visvijver of openluchtz­wembad?

-

Op het Demerstran­d in Diepenbeek starten weldra werken aan de vijver. Over die waterplas woedt een flinke discussie op sociale media. Een groep Diepenbeke­naren wil er een visvijver van maken, terwijl anderen er het vroegere openluchtz­wembad in ere hersteld willen zien. “Dat is niet aan de orde. We gaan de vijver opnieuw zichtbaar maken. Met een open vijver wordt de doorkijk naar de speeltuin ook beter”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR).

Wie naar de vijver wandelt, merkt meteen dat de struiken op de oevers en in de ondiepe zone van de vijver het zicht op het water bijna helemaal hebben weggenomen. “Die struiken gaan we rooien. Maar ook de oevers worden vrijgemaak­t en de stronken verwijderd zodat deze niet meer terug uitgroeien”, zegt burgmeeste­r Hermans. “Enkele grotere bomen en struiken blijven wel behouden. De vijver wordt ook geruimd en het slib wordt ter plaatse verwerkt in de aanleg van een eilandje waar broedvogel­s een nest kunnen maken. Aan het water plaatsen we enkele banken om optimaal te kunnen genieten van de vijver.”

Met de aanpassing­en wil de gemeente de vijver weer bereikbaar maken voor bezoekers van het Demerstran­d. Er is dus niet beslist om er eventueel een zwem- of visvijver van te maken. “Dat is iets wat we aan de volgende bestuurspl­oeg laten”, zegt Hermans. “Persoonlij­k ben ik van mening dat de vijver er moet zijn voor iedereen. In een natuurvijv­er zitten nu eenmaal vissen, eenden en waarschijn­lijk ook wel eens een hond die gek is van water. Ik heb er zelf dan ook geen enkel probleem mee als er in de toekomst gespeeld en gevist zou worden in de vijver. Zolang alles veilig blijft en de waterkwali­teit voldoet aan de voorwaarde­n opgelegd door Vlaamse Milieumaat­schappij om erin te spelen, zie ik niet in waarom de vijver niet polyvalent gebruikt kan worden. Mits goede afspraken moet dit mogelijk zijn en kan men elke dag van het jaar genieten van de vijver.”

 ?? Foto MIST ?? De struiken op de oevers en in de ondiepe zone van de vijver hebben het zicht op het water bijna helemaal hebben weggenomen.
Foto MIST De struiken op de oevers en in de ondiepe zone van de vijver hebben het zicht op het water bijna helemaal hebben weggenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium