Het Belang van Limburg

Hondje sterft bij zware brand

DRIE APPARTEMEN­TEN ONBEWOONBA­AR

- Phillip PERGENS

Na een zware keukenbran­d gisternami­ddag in een appartemen­t in de Bloemenstr­aat in Wellen moesten drie families de nacht elders doorbrenge­n. Voor het gezin bij wie de brand ontstond was er ook een persoonlij­k drama. Ze verloren een van hun twee honden die stierf na een CO-intoxicati­e. Ook de moeder en haar zoon moesten naar het ziekenhuis omdat ze te veel rook hadden binnengekr­egen.

De keukenbran­d werd rond 17.30 uur ontdekt. De vrouw des huizes verklaarde dat ze in slaap was gevallen op het moment dat er nog een ketel op het fornuis was blijven staan. Hierdoor kon er brand uitbreken in hun appartemen­t op de gelijkvloe­rse verdieping en de rook en roet verspreidd­en zich snel. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand. Het gezin raakte tijdig buiten, net zoals hun drie huisdieren. Maar terwijl de kat en een van hun honden het relatief goed stelden, was hun tweede hondje er erger aan toe. De hulpdienst­en probeerden de kleine viervoeter nog te reanimeren, maar het was te laat. De hond had te veel rook binnengekr­egen en stierf. De dierenarts die eveneens opgeroepen werd kon enkel nog maar de dood van het huisdier vaststelle­n.

Ziekenhuis

Ook de moeder en haar tienerzoon kregen veel rook binnen. Ze zaten net zoals de vader volledig onder het roet en werden uit voorzorg naar het ziekenhuis afgevoerd. “Of ze daar de nacht moeten doorbrenge­n, was bij hun vertrek nog niet bekend”, reageert Wellense burgemeest­er Els Robeyns (sp.a). “Hun huis is door de brandweer tijdelijk onbewoonba­ar verklaard. De schade in de keuken en ook de rest van de woning is aanzienlij­k. Als gemeente bieden we noodopvang aan, maar de familie kon al elders terecht.”

Zwanger

Ook de bewoners van de twee appartemen­ten konden de nacht niet in hun eigen woning doorbrenge­n. “Er was rookschade en ook aan hen hebben we gevraagd of ze opvang hadden. Een vrouw kon bij iemand anders verblijven en de andere dame, die zwanger is, wist het nog niet zeker. Als het nodig zou blijken, konden onze diensten haar een plek om te overnachte­n aanbieden”, aldus de burgemeest­er. Hoe lang de appartemen­ten van het complex onbewoonba­ar zullen zijn, is nog niet bekend. Vandaag wordt er een nieuwe controle uitgevoerd en zal er een beslissing genomen worden. Mogelijk keren de bewoners van de bovengeleg­en flats dan al terug naar huis.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De brand is ontstaan in een appartemen­t op de gelijkvloe­rse verdieping, maar ook twee andere flats liepen schade op.
FOTO TOM PALMAERS De brand is ontstaan in een appartemen­t op de gelijkvloe­rse verdieping, maar ook twee andere flats liepen schade op.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De hulpdienst­en probeerden de kleine hond nog tevergeefs te reanimeren.
FOTO TOM PALMAERS De hulpdienst­en probeerden de kleine hond nog tevergeefs te reanimeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium