Het Belang van Limburg

Vertrouwen in de politiek is eerder klein

-

De enquête geeft ook een accuraat beeld van hoe de Limburger over politiek denkt. De conclusie is niet zo fraai: het vertrouwen in de politiek is klein en de politiek staat te ver af van de mensen.

Interesse:

62,4% van de Limburgers is geïnteress­eerd in politiek. Dat is uitgesprok­en het geval bij mannen (78,8%), hoger opgeleiden (70,3%) en 55-plussers (69,1%). De interesse is het kleinst bij vrouwen tussen 18 en 54 jaar, waar slechts vier op de tien interesse hebben in het politieke reilen en zeilen.

Gemeentepo­litiek:

waar bijna twee op de drie Limburgers (67,1%) zeggen geïnteress­eerd te zijn in de gemeentepo­litiek, is slechts één op de drie (34,7%) dat in provinciep­olitiek.

Vertrouwen:

68,1% van de Limburgers vindt dat politici alleen maar aan zichzelf en hun eigenbelan­g denken. Slechts één op de vier (24,7%) zegt vertrouwen te hebben in de politiek terwijl drie op de vier (76,2%) vinden dat politiek veel te ver van de mensen af staat.

Stemmen:

Van alle Limburgers is 63% blij dat hij/zij mag gaan stemmen. Drie op de tien zeggen niet meer te zullen gaan stemmen als de stemplicht wordt afgeschaft. Bijna zes op de tien vinden dat vrouwen en jongeren sterker vertegenwo­ordigd moeten zijn in de politiek. Slechts 19% vindt dat jongeren vanaf 16 jaar moeten kunnen gaan stemmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium