Het Belang van Limburg

N-VA wordt grootste partij in Hasselt

- Caroline VANDENREYT /Liliana CASAGRANDE

HASSELT - In Hasselt wordt N-VA met 28,8% (+3,3%) de grootste partij, dat blijkt uit de verkiezing­senquête van onze krant. Rood Groen staat op de tweede plaats met 24,3%, maar krijgt wel een serieuze klap (-8,7%). Op de derde plaats staat CD&V met 21,6% (-1,1%) die stabiel blijft, maar de burgemeest­erbonus wel niet verzilvert.

Als de Hasselaren hun burgemeest­er zelf mogen kiezen, dan kiest 29% voor Steven Vandeput (N-VA). Nadja Vananroye, de huidige CD&V-burgemeest­er, moet het stellen met een tweede plaats en met de helft (14%) van de stemmen. Zij en Marc Schepers van Rood Groen voor Hasselt zijn daarmee aan elkaar gewaagd. Vandeput scoort dus evenveel als zijn partij, maar zowel Vananroye als nieuwkomer Marc Schepers zijn duidelijk minder populair dan hun eigen partij.

In Hasselt wipt N-VA over Rood Groen voor Hasselt en CD&V. Met 28,8 procent worden de Vlaams-nationalis­ten de grootste. CD&V kan dus het burgemeest­erschap van Nadja Vananroye niet verzilvere­n. Maar de grootste klappen zijn voor de socialisti­sch-groene coalitiepa­rtner die bijna 9 procent verliest.

Als de Hasselaren rechtstree­ks hun burgemeest­er mochten kiezen, was de sjerp met stip voor Steven Vandeput (N-VA): drie op de tien in de peiling van iVox en onze krant willen de huidige defensiemi­nister in ‘t Scheep. Nadja Vananroye (CD&V), de huidige burgemeest­er, volgt op ruime afstand met 14 procent, zo ongeveer dezelfde score als Marc Schepers (Rood Groen). Het opstappen van Hilde Claes (sp.a) lijkt de christende­mocraten dus weinig op te leveren in het kieshokje. Nieuwkomer Kim De Witte (PVDA) doet het niet bepaald slecht met 6 procent, wat niet gezegd kan worden van zijn liberale evenknie Hans Similon (Open Vld) met nipt 2 procent.

Mogen ze een nationaal politicus de macht in Hasselt geven, dan moet Steven Vandeput (10%) wel grandioos de duimen leggen voor partijgeno­ot Theo Francken (17%). De top vijf wordt volgemaakt door Zuhal Demir (6%), John Crombez (5,2%) en Hilde Crevits (5,1%).

Ruk naar links

In Limburg gaan de meeste stemmen nog nipt naar CD&V, maar in de provincieh­oofdplaats springt N-VA over de christende­mocraten. “Een goede startposit­ie. We gaan alles doen om die peiling waar te maken”, lacht Steven Vandeput (N-VA). “De cijfers tonen dat ons oppositiew­erk loont. Maar 15% heeft nog niet beslist. Dat bewijst hoe belangrijk de campagne de komende weken gaat zijn. Hasselt toonaangev­end maken in de regio, dat is een van onze belangrijk­ste programmap­unten.”

“Ik vind dat we goed standhoude­n, ik ben heel tevreden met dit resultaat. Ik ging er ook van uit dat wij niet afgestraft zouden worden. Ons werk om rust te brengen, werpt vruchten af ”, zegt Nadja Vananroye (CD&V).

Rood Groen voor Hasselt voelt wel de naweeën van de affaire-Hilde Claes. In 2012 torenden ze nog bovenaan met 33%, nu wordt dat 24,3%. Grootste winnaar in dat verhaal lijkt PVDA met boegbeeld Kim De Witte: de linkse partij komt voor het eerst op in Hasselt en mag volgens de peiling meteen rekenen op 6,8 procent van de stemmen. “We hadden verwacht achteruit te gaan, maar ik val niet van mijn stoel van deze cijfers. Met dit als uitgangsba­sis verwacht ik er de komende weken nog een paar procentjes bij te doen. Als we mensen duidelijk maken dat wij voor vernieuwin­g staan en gaan. We hebben zeker de ambitie de grootste te blijven”, reageert Marc Schepers (Rood Groen). En de ruk naar links? “We zullen actiever moeten zijn op de linkerflan­k en Hasselt laten zien dat wij het alternatie­f voor PVDA zijn.” Leefbaar Hasselt heeft op de valreep nu beslist niet op te komen.

Peilingen

“Ik hou altijd een slag om de arm bij peilingen”, zegt professor Johan Ackaert van Universite­it Hasselt. “Als de cijfers kloppen, dan ben ik in elk geval verbaasd over die 21,6 procent van CD&V, want ze leveren intussen wel de burgemeest­er. Ook N-VA kan de ministerpo­st van Steven Vandeput niet echt verzilvere­n, want ze gaan er niet zo erg sterk op vooruit.”

Dat Rood Groen klappen krijgt, verbaast Ackaert niet. “Ze hebben hun burgemeest­er ingeleverd. De moeilijke verhouding binnen de partij is toen ook duidelijk geworden. Nationaal scoort sp.a ook niet al te best, en dat straalt af op het lokale niveau.” Zijn de stemmen van de socialiste­n en de groenen dan naar PVDA gevloeid? “PVDA scoort in de peilingen altijd veel beter dan in realiteit, terwijl Vlaams Belang altijd lager scoort. Dat laatste heeft met schroom te maken, mensen geven niet graag openlijk toe dat ze voor Vlaams Belang kiezen. Terwijl andere mensen zich misschien stoerder voordoen en zeggen dat ze PVDA stemmen, maar dat uiteindeli­jk toch niet doen.”

Minder bekend

Burgemeest­er Nadja Vananroye blijkt ook minder bekend dan de gemiddelde Limburgse burgemeest­er. Op de vraag of ze de naam van hun burgemeest­er wel of niet kenden, antwoordde 75% van de Hasselaren “ja, heel zeker”. Dat is minder dan het gemiddelde van de rest van Limburg (86%). Voor Wim Dries, de alomtegenw­oordige burgemeest­er van Genk, is dat bijvoorbee­ld een fenomenale 96%.

“Maar Vananroye is ook nog maar twee jaar burgemeest­er, mensen moeten haar nog leren kennen”, zegt Ackaert. “Dat merk je ook bij de score voor de rechtstree­kse burgemeest­ersverkiez­ing: Vananroye scoort een stuk minder dan haar partij, terwijl Vandeput wel op het niveau van zijn N-VA zit.”

Voorakkoor­den

Hasselt is ook de gemeente waarin ze meer dan in de rest van Limburg denken dat partijen eigenlijk al lang in het geniep getrouwd zijn. 80% van de Hasselaren vermoedt dat er al een voorakkoor­d is gesloten, terwijl dat in de rest van Limburg 67% is. Logisch? “Toen sp.a twee jaar geleden de sjerp heeft opgegeven, is dat niet zonder afspraken over de volgende coalities gebeurd. Dat weten de mensen ook”, zegt Ackaert.

Over minder dan vier weken trekken we naar de stembus. In een enquête bij meer dan 1.500 Limburgers polste onze krant, in samenwerki­ng met onderzoeks­bureau iVox, naar uw kiesintent­ies. Wie wordt de grootste partij in Limburg? Wat vindt u van uw burgemeest­er? Wie wint de sjerp in Hasselt en Genk en wat denkt de Limburger over zijn provincieb­estuur? U leest het tot en met woensdag in onze krant.

Vandaag deel 2: Hasselt, morgen deel 3: Genk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium