Het Belang van Limburg

“Mijn belangrijk­ste goal ooit”

‘ROTS’ DEWAEST

- Marnik GEUKENS

Zijn metamorfos­e staat symbool voor de gedaantewi­ssel die KRC Genk heeft ondergaan. Het kan geen toeval zijn dat uitgereken­d Sébastien Dewaest na 20 jaar zonder thuiszege in de reguliere competitie tegen Anderlecht de vloek brak (1-0). De Genkse krijger buffelde een voorzet van een ongrijpbar­e Pozuelo tegen de netten en vierde de winning goal met Philippe Clement, alsof Genk net zijn vierde landstitel beet had. “Maar wat mijn ploegmaats ook mogen zeggen: die lippen in mijn nek zijn echt niet van de coach”, schaterde een uitgelaten matchwinna­ar.

Het was zijn vrouw Laura, die met een kus op een wit blad de vormen tekende van zijn nieuwste tattoo. De sensuele lippen in zijn nek verklappen veel over de passie, die le nouveau Dewaest ook op het veld uitstraalt.

Titelkandi­daat

“Alles zat in ons doelpunt”, glunderde Philippe Clement na afloop. “Het straalde vooral veel overtuigin­g uit: de wil om tot het uiterste te gaan om die vloek te breken en eindelijk de drie punten thuis te houden tegen Anderlecht.”

“Dat leefde enorm in de kleedkamer”, beaamde Dewaest. “Deze reeks moest een halt worden toegeroepe­n. Wij voetballen met het hart en dat wordt geapprecie­erd door de supporters. We willen met z’n allen alles geven om ons doel te bereiken.”

Is dat dan de landstitel? Steeds meer concurrent­en zadelen Genk maar al te graag met een favorieten­rol op. “Laat ze maar doen, dat stoort ons niet. We laten ons hoofd niet op hol brengen. De titelstrij­d wordt nu niet beslist, na dertig wedstrijde­n spelen we de helft van onze punten kwijt. Maar we willen wel blijven winnen, elke wedstrijd opnieuw.”

Vraag maar aan de coach: ik scoor vaak op deze manier op training. Maar ik blijf een verdediger, daarom ben ik minstens even blij met het houden van de nul

Lucumi

Belangrijk­ste goal

Terug naar het doelpunt. Als een echte spits dook Dewaest op uit de rug van een verbouwere­erde Santini om de 1-0 met een snoeiharde maar beheerste volley binnen te knallen.

“Santini had me na die afgeweerde hoekschop niet meer verwacht”, dacht Dewaest. “Maar dit doelpunt kwam niet uit het niets. In Europa scoorde ik al thuis tegen Fola Esch en in Bröndby. We oefenen dit ook vaak in. Vraag maar aan de coach: ik scoor vaak op deze manier op training.” Het is misschien wel het mooiste moment in zijn carrière. “Het moet zeker mijn belangrijk­ste goal zijn. Ze beslist de topper tegen Anderlecht. Daarom was ik ook zo blij, ik wist dat mijn goal drie punten kon opleveren.”

Sébastien DEWAEST

Toch heeft Dewaest niet de ambitie om aan een nieuwe carrière als spits te bouwen.

“Ik blijf in de eerste plaats een verdediger, daarom ben ik minstens even blij met het houden van de nul in deze topper. Dit was een grote test, die we met succes hebben doorstaan.

We hadden daarbij even het geluk aan onze zijde, toen Dimata de poging van Makarenko van de lijn haalde. Maar we gaven weinig weg, Lucumi deed het schitteren­d. Die werd bij zijn komst aangekondi­gd als een jongere, die zich nog zou moeten aanpassen. Maar hij is nu al indrukwekk­end. Als je dan ook nog eens Aidoo kan brengen als derde centrale verdediger, omdat Anderlecht alles op alles zet...”

Rosenberg

Het sterkt Dewaest in zijn overtuigin­g dat ook in de Europa League hoge ogen kunnen gegooid worden.

“We mogen alleen niet de fout maken om tegenstrev­ers te onderschat­ten. Zeker Malmö niet. Spits Markus Rosenberg mag al 35 jaar zijn, je mag hem geen seconde uit het oog verliezen. Hopelijk doen we het donderdag even goed als tegen Santini en Dimata.”

KRC GENK: Vukovic - Maehle, Dewaest, Lucumi, Nastic - Berge, Heynen - Ndongala, Pozuelo, Trossard - Samatta. Niet ingevallen: Jackers, Wouters, Piotrowski, Gano. Vielen af: Seigers, Ingvartsen.

ANDERLECHT: Didillon (7) - Najar (6), Sanneh (6), Milic (5) -Appiah (4), Makarenko (6), Trebel (6), Saelemaeke­rs (8) - Gerkens (5) - Santini (5), Dimata (5).

DOELPUNTEN: 49’ Dewaest 1-0. VERVANGING­EN: 64’ Appiah en Gerkens door Saief en Musona, 76’ Dimata door Bakkali, 83’ Ndongala door Aidoo, 86’ Heynen door Seck, 93’ Pozuelo door Paintsil.

GELE KAARTEN: 52’ Heynen (protest), 89’ Bakkali (brutale fout), 93’ Seck en Trebel (opstootje), 94’ Samatta (schwalbe).

SCHEIDSREC­HTER: Erik Lambrechts. TOESCHOUWE­RS: 20.850.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium