Het Belang van Limburg

Iedereen wil een omleidings­weg

- Yves LAMBRIX, Gert REYNDERS en Staf BOONS

Het zwaar verkeer mag niet langer door de dorpscentr­a van Heppen en Leopoldsbu­rg denderen. Daarover zijn alle partijen het roerend eens. Een omleidings­weg lijkt de oplossing. Maar dat stuitte op een njet van Wegen en Verkeer. Dus moet er naar alternatie­ven worden gezocht. Dat gaat van een tonnagebep­erking en een lage-emissiezon­e tot een aanleg van die omleidings­weg in twee delen. Zwaar verkeer uit de dorpskern weren

1 Al jaren wordt gepraat over een omleidings­weg, maar nog steeds bulderen dagelijks zware vrachtwage­ns (met gevaarlijk­e ladingen) langs een groot scholencom­plex door het dorpscentr­um. Wouter Beke (CD&V): “We zijn al vaak op een njet gebotst. De aanleg van vrachtwage­nsluizen was eerst toegezegd, maar is daarna door de nieuwe minister van verkeer ingetrokke­n. Probleem is dat Wegen en Verkeer niet wil weten van een omleidings­weg. Daarom hanteren we nu een nieuwe strategie. Binnen twee weken starten de bespreking­en voor een ontsluitin­gsweg van de Heppensest­eenweg naar de nieuwe gevangenis. Dat kan de linkerbret­el van een omleidings­weg zijn. Als dat eerste deel is gerealisee­rd, kunnen we het tweede deel op tafel leggen, nl. de doortrekki­ng van die weg tot aan de Hechtelses­teenweg. Met die rechterbre­tel zou onze omleidings­weg dan voltooid zijn.” Toni Fonteyn (N-VA): “Die omleidings­weg moet er komen. Sommigen zeggen dat dit de doodsteek voor het handelscen­trum zou zijn. Zij maken de vergelijki­ng met Beverlo. Maar die vergelijki­ng gaat niet op. Het centrum van Leopoldsbu­rg is veel groter dan dat van Beverlo. Gevaarlijk transport dat door de dorpskern rijdt, dat kan niet langer.”

Ronald Peeters (Vlaams Belang): “Wij zijn ook voorstande­r van een omleidings­weg. Zeker het zwaar vervoer moeten we uit de dorpskern bannen. Ik vraag me wel af waar die omleidings­weg nog precies kan komen. Aan de Boskant wordt elke open ruimte volgebouwd. Daar had perfect een omleidings­weg kunnen lopen.” Erwin Van Pée (sp.a): “Het probleem wordt steeds groter, want het verkeer neemt toe. Een tonnagebep­erking zou veel kunnen op- lossen. Daarvoor zijn geen grote infrastruc­tuurwerken nodig.” Toni Fonteyn: “Zo’n tonnagebep­erking is het verleggen van het probleem. Door vrachtwage­ns te weren in Leopoldsbu­rg stuur je ze recht naar de files op andere plaatsen. Pas als de Noord-Zuid helemaal is gerealisee­rd, kan je een tonnagebep­erking overwegen.” Danny Bloemen (Pro Leopoldsbu­rg-Heppen): “De realisatie van de Noord-Zuid zou Leopoldsbu­rg inderdaad al voor een groot stuk ontlasten. Maar daarop kunnen we niet blijven wachten. Wij pleiten voor een lage-emissiezon­e. Meer dan 70 procent van het verkeer in onze gemeente is doorgaand verkeer. Metingen van de Vlaamse Milieumaat­schappij wijzen op veel fijn stof. Als we zo’n lage-emissiezon­e hebben, kunnen we het vervuilend verkeer verbieden in onze gemeente.”

Nieuwe impuls voor het handelscen­trum

2 Leopoldsbu­rg heeft een historisch overaanbod aan horeca- en handelszak­en. Ondanks diverse initiatiev­en blijft de leegstand een heikel punt.

Wouter Beke: “Hier waren ooit 40.000 militairen gekazernee­rd. Het handelscen­trum was daarop afgestemd. Destijds waren er 365 cafés. Na het wegvallen van de dienstplic­ht hadden we een overaanbod. Tweede probleem is dat de bestaande winkelpand­en te klein zijn. Tegenwoord­ig heb je grotere etablissem­enten nodig. Daarom hebben we hard getrokken aan de realisatie van het binnengebi­ed. Daarnaast hebben we ook een subsidiere­glement voor de verbouwing van bestaande winkelpand­en uitgerold.” Danny Bloemen: “Handelaars geld geven voor de renovatie van hun panden mag. Maar toch opletten dat we geen oneerlijke concurrent­ie in de hand werken.”

Toni Fonteyn: “Belangrijk is om de attractivi­teit van ons centrum te verhogen. Anders helpen die subsidies toch niet. We moeten meer inzetten op marketing. Ook het verkeersin­farct is nefast voor de handel. Ons centrum is niet gezellig. Dat moet veranderen.”

Wouter Beke: Het is een dubbel verhaal: subsidies én marketing. We komen van een situatie waarin het ieder voor zich was. Nu werken handelaars veel meer samen. Onze centrumcoa­ch levert goed werk. Het aantal jobs in de horeca is al gestegen. Detailhand­el heeft het moeilijk. De groeiende e-com-

merce speelt hen parten.”

Toni Fonteyn:

“Klopt, maar wat belet handelszak­en om in te spelen op die e-commerce? Je houdt die trend toch niet tegen. De gemeente moet de handelaars hierin ondersteun­en.”

Erwin Van Pée: “De leegstand is geen unicum voor Leopoldsbu­rg. Ook andere gemeenten kampen met dat probleem. Een dorp zonder winkels is geen dorp. Het is een taak van de gemeente om de handel te stimuleren. Om klanten niet af te schrikken, houden we het parkeren gratis. Daarvoor moet je niet betalen in Leopoldsbu­rg.”

Ronald Peeters: “Waarom wordt bij een vergunning voor een nieuwbouw steeds de verplichti­ng opgelegd om winkelruim­tes te voorzien op de benedenver­dieping? Dat begrijp ik niet als er nu al te veel winkelpand­en zijn. We moeten de winkels centralise­ren.”

Wouter Beke: “Wees gerust, we geven geen vergunning­en voor nieuwe winkels buiten het handelscen­trum. Toch raken de panden in het binnengebi­ed niet ingevuld. Dat ligt voor een stuk aan de hoge huurprijze­n. Dit heeft de gemeente niet in de hand. We hebben dat wel gesignalee­rd aan de mensen van het Leopoldspa­rk. Meer kunnen we niet doen.”

“Een dorp zonder winkels is geen dorp. De gemeente moet handel stimuleren”

Erwiin Van Pée (sp..a)

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Links: Wouter Beke (CD&V) en Erwin Van Pée (sp.a). Rechts: Ronald Peeters (Vlaams Belang), Danny Bloemen (Pro Leopoldsbu­rg-Heppen) en Toni Fonteyn (N-VA).
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Links: Wouter Beke (CD&V) en Erwin Van Pée (sp.a). Rechts: Ronald Peeters (Vlaams Belang), Danny Bloemen (Pro Leopoldsbu­rg-Heppen) en Toni Fonteyn (N-VA).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium