Het Belang van Limburg

Kamada beslissend met prachtgoal

Gouden wissel Daichi Kamada houdt woord en forceert meteen eerste Truiense uitzege

- Gunter SCHOOFS

STVV pakte zondagavon­d een bijzonder knappe eerste uitoverwin­ning van het seizoen. Invaller en debutant Daichi Kamada legde de match met een klasseflit­s in de plooi, heel Gent werd er stil van. STVV wipt zowaar naar de eerste kolom van het klassement. “Een mooie goal? Die ruimte kreeg ik in Duitsland nooit, hoor”, glunderde de matchwinna­ar na afloop. De Japanner had het een week geleden nog voorspeld in onze krant: “Ik scoor vaak bij een debuut en was het opnieuw van plan. Ik had het je toch gezegd, niet?”

STVV kon in vijf seizoenen Ghelamco Arena nog geen enkele keer verrassen, de laatste uitzege van de Limburgers in Gent dateerde al van 20 februari 2010 in het Ottenstadi­on. Voor wie wil: Cephas Chimedza velde toen het verdict. Intussen heeft de Zimbabwaan een opvolger in de statistiek­en. Zijn naam? Daichi Kamada. Uitgeleend van Duitse bekerwinna­ar Frankfurt.

Marc Brys had maar één verrassing in de basis bij Sint-Truiden zondagavon­d: Casper De Norre moest afhaken door buikgriep, hij werd vervangen door de debuterend­e Pol Garcia Tena in een bezoekende viermansde­fensie. De échte verrassing­en hield Brys voor na de rust. Invaller Kamada, u weet wel…

Veel net niet

Bij Gent was eigenlijk vooraf al duidelijk dat niet alle neuzen in dezelfde richting stonden. Ex-Kanarie Jean-Luc Dompé ontbrak plots in de kern. Dompé, altijd wel wat met hem. En dus rook STVVkansen. Eigenlijk al vanaf minuut twee. Dan heb je natuurlijk wel een spits nodig die de schaarse mogelijkhe­den tegen de netten prikt. Eén zekerheid: een nochtans hard werkende Yohan Boli moet alweer een pak verwijten naar het hoofd geslingerd gekregen hebben in heel Haspengouw. Hij wrong dan ook de kansen de nek om, tot frustratie van Roman Bezus. Soit, het kwam allemaal nog goed. Zelfs nadat de ingevallen Bronn de bordjes weer in evenwicht kreeg vlak na de rust en de twaalfde man zich ging moeien in de Ghelamco Arena. Wederom vreesden we voor een erop en erover zoals STVV al tientallen keren overkwam de laatste jaren, onlangs zelfs nog op Standard. Maar Marc Brys stak er allemaal netjes een stokje voor… De STVV-coach bracht Kamada en Nazon. Helemaal waren we zelfs niet mee met die wissels. Acolatse bijvoorbee­ld deed het toch niet zo slecht? Even later hadden we de les wél helemaal begrepen: gran-dioos hoe Kamada tien minuten voor tijd twee man uitkapte – zeg maar: fors te grazen nam - en heel het stadion met verwonderi­ng deed toekijken. Gent wist het niet meer, zelfs niet tegen tien man want Bezus pakte zijn tweede geel. STVV pakte gewoon lekker die eerste uitoverwin­ning van het seizoen, Kamada werd held van de avond. “Ik moest in de eerste plaats denken aan verdedigen omdat de Gentse rechtsacht­er zo offensief speelde”, lachte Kamada. “Maar ik wist dat ik bij balbezit ook aan een kans zou komen. Ik heb niet die snelheid van een winger, maar als je me één tegen één laat komen in de zestien? Ik moest gewoon kalm blijven en afstraffen.” Kamada zei het een week geleden nog in onze krant. In de J-League in Japan debuteerde ik ooit met een doelpunt, dat kan me ook in België lukken. En hij dééd het dus. “In Duitsland krijg je

nooit zoveel tijd en plaats tussen een back en een centrale verdediger, hier precies wel? Dan wordt het nog leuk de volgende weken. Feesten ga ik niet na één match, maar genieten doe ik hier wel van. Al heb ik ook veel foutjes gemaakt vandaag. Ik ben altijd kritisch voor mezelf, zo kom je het verst.” Volgend weekend krijgt STVV Antwerp over de vloer. Bezus is geschorst dan, zien we Kamada dus op zijn geliefkoos­de nummer tien? “De persoon Kamada is niet van tel, het teambelang primeert.” Duidelijk: de Japanner heeft het helemaal begrepen daar in Sint-Truiden.

Casper De Norre: buikgriep -

Geen Casper De Norre in de selectie bij STVV. De enige rasechte Truienaar moest forfait geven ingevolge buikgriep. Ook opvallend: Buya, de spits uit Sierre Leone, haalde de 18-koppige kern niet. Hij zat in de tribune.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Debutant Daichi Kamada (links) kreeg na zijn goal meteen felicitati­es van ploegmaats Boli en Botaka.
Foto JEFFREY GAENS Debutant Daichi Kamada (links) kreeg na zijn goal meteen felicitati­es van ploegmaats Boli en Botaka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium