Het Belang van Limburg

Eerste middelbare moslimscho­ol van Vlaanderen komt in Genk

Milli Görüs biedt 2,5 miljoen euro voor voormalig Syntra-gebouw

- Liliana CASAGRANDE/Chris NELIS

GENK - De eerste islamitisc­he middelbare school van Vlaanderen komt in Genk. Milli Görüs heeft een bod van 2,5 miljoen euro gedaan op het vroegere schoolgebo­uw van Syntra in Winterslag. Milli Görüs is een beweging binnen de Turkse islamitisc­he gemeenscha­p en heeft al scholen in Schaarbeek en Charleroi. Hun bekendste moskee hier is de Sultan Ahmet-moskee in Heusden. Philippe Bijnens, voorzitter van de Raad van Bestuur van Syntra, bevestigt dat het compromis bij de makelaar is getekend en het voorschot betaald is.

GENK - Het ziet ernaar uit dat Genk de eerste islamitisc­he middelbare school van Vlaanderen krijgt. Die komt in het vroegere schoolgebo­uw van Syntra: een bod van 2,5 miljoen euro op het gebouw in Winterslag door de vzw ‘Communauté musulmane de Belgique’ werd aanvaard. Initiatief­nemer is Milli Görüs, de tweede grootste beweging binnen de Turkse islamitisc­he gemeenscha­p.

In maart dit jaar raakte al bekend dat er in Genk twee projecten tegelijk liepen voor de islamitisc­he middelbare scholen: een van Crescent Educatie Vlaanderen en een ander van Milli Görüs, dat al scholen in Schaarbeek en Charleroi heeft. Op dat moment ontkende Milli Görüs nog de plannen voor Genk, omdat ze zogezegd de handen vol had met de opstart van de school in Charlerloi. Crescent Educatie Vlaanderen, een initiatief dat naar eigen zeggen niet uitgaat van een bepaalde religieuze of politieke groepering, was toen al verder opgeschote­n met hun inhoudelij­ke dossier: ze hadden al een 70-tal inschrijvi­ngen, waren bij de onderwijsm­inister hun project gaan voorstelle­n en wilden graag al dit schooljaar aanvatten. Maar Crescent geraakte niet tijdig aan een geschikt pand. Een poging om het oude gebouw van Regina Mundi te kopen, mislukte, omdat Regina Mundi niet zeker was of de leerlingen op tijd naar hun nieuwbouw konden verhuizen. Bovendien moest de gemeentera­ad haar zegen geven, aangezien de grond eigendom is van de stad. Daarna probeerde Crescent het gebouw van Syntra te huren: ook dat ging niet door en draaide uiteindeli­jk zelfs op een rechtszaak uit. Syntra zette het gebouw in Winterslag wel te koop, want de organisati­e is sinds deze maand verhuisd naar de gloednieuw­e T2campus op het Thorpark in Waterschei.

2,5 miljoen euro

Wat Crescent niet lukte, lukt Milli Görüs dus blijkbaar wel. Het Syntra-gebouw is zo goed als verkocht, zo lezen we op de website van Covast, de organisati­e die de verkoop van overheidsg­ebouwen regelt. In elk geval is het bod van 2,5 miljoen euro aanvaard. Er is ook maar één bod gedaan. De vraagprijs was 2,8 miljoen euro. “Het compromis bij de makelaar is getekend, het voorschot is betaald”, zegt Philippe Bijnens, voorzitter van de Raad van Bestuur van Syntra. Of de school vanuit Duitsland wordt gefinancie­rd, is niet duidelijk. Feit is dat er Duitstalig­e Turken naar het gebouw zijn komen kijken.

Milli Görüs

Milli Görüs is in België bekend als de Belgische Islamitisc­he Federatie (BIF). De Sultan Ahmet-moskee aan de Pastoor Paquaylaan in Heusden is de bekendste moskee van de federatie in Limburg: deze zomer nog kreeg ze bezoek van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Mehmet Üstün, de alom gewaardeer­de huidige voorzitter van de moslimexec­utieve, was bovendien de vroegere voorzitter van deze moskee, die ook erkend is. De imam van deze moskee spreekt Nederlands. BIF heeft ook moskeeën in Genk, Houthalen, Koersel en Leopoldsbu­rg. Milli Görüs is na de Diyanet-moskeeën, die verbonden zijn met de Turkse overheid, de tweede grootste groepering in de Turkse islamitisc­he gemeenscha­p. In Gent en in Antwerpen zijn er ook nog erkende Milli Görüs-moskeeën. Milli Görüs wordt vaak weggezet als redelijk conservati­ef, al blijkt dat in de praktijk vaak niet te kloppen.

Het inrichten van onderwijs is een grondwette­lijke vrijheid in België, en die moet ik respectere­n Wim DRIES (CD&V) Burgemeest­er Genk

 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS
 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium