Het Belang van Limburg

Op de helling

- Door Timmie van Diepen

De verkiezing­sstrijd in Hasselt belooft uitzonderl­ijk spannend te worden. Dat blijkt uit onze verkiezing­senquête die u op de vorige bladzijden kon lezen. Hoewel het slechts om een peiling gaat, zijn er toch enkele duidelijke tendensen zichtbaar.

Ten eerste is er de voorspelba­re klap voor het kartel Rood-Groen, dat een vierde van zijn stemmen kwijtspeel­t. De oorzaak is drieledig: sp.a zit nationaal in moeilijke papieren, in Hasselt spelen de naweeën van de affaire-Claes en bovendien hebben de interne twisten die daarmee gepaard gingen, ervoor gezorgd dat niet alleen Claes zelf van het toneel verdween, maar ook een figuur als Valerie Del Re de politiek nu verlaat. Zowel de clan-Claes als de aanstokers van de coup zijn zo belangrijk­e stemmenkan­onnen kwijt. En dat kan de nieuwe lijsttrekk­er Marc Schepers niet goedmaken. Tweede vaststelli­ng is het nieuwe leiderscha­p van N-VA, dat met Defensiemi­nister Steven Vandeput veruit de populairst­e kandidaatb­urgemeeste­r in zijn rangen heeft. Toch gaat de partij er niet spectacula­ir op vooruit in vergelijki­ng met 2012. Vandeput slaagt er klaarblijk­elijk niet helemaal in om zijn ministersc­hap te verzilvere­n en misnoegde kiezers aan zich te binden. Een deel van de verklaring ligt aan de andere kant van het politieke spectrum, waar PVDA bijna 7 procent haalt. Zelfs als dat cijfer overschat is, is het duidelijk dat heel wat vroegere sp.a-Groen-kiezers verder naar links zijn gevlucht. Die nieuwe verhouding­en zetten de afspraken tussen CD&V en Rood-Groen op de helling. Na het aftreden van Hilde Claes werd een deal gemaakt voor de volgende legislatuu­r, maar de kans dat ze met twee verder kunnen blijven besturen, is eerder klein. CD&V is er de afgelopen twee jaar ook niet in geslaagd om een kanseliers­bonus bij elkaar te sprokkelen voor burgemeest­er Nadja Vananroye. Haar managersst­ijl mag intern dan wel resultaten opleveren, veel kiezers spreekt ze er niet mee aan. Een burgemeest­er die in onze poll slechts de helft van de score haalt van haar grote uitdager, dat moet de partij grote zorgen baren.

Open Vld zit zo in een uitstekend­e positie, ondanks het voorspelde verlies. De gesprekken voor een eventuele tripartite met CD&V en Rood-Groen werden al gevoerd, hoewel lijsttrekk­er Hans Similon zondag nog beweerde dat hij niet wil depanneren. Een - ook al besproken - alternatie­f is een coalitie tussen Open Vld en N-VA, maar ook dan zal er een derde partij nodig zijn. De vraag is hoe bereid CD&V of Rood-Groen zijn om mee te stappen in een meerderhei­d waarvan Steven Vandeput de leiding heeft? Persoonlij­ke tegenstell­ingen maken die optie moeilijk. Zo is het op een maand voor de verkiezing­en weinig waarschijn­lijk dat Vandeput de volgende burgemeest­er wordt van Hasselt. Maar vier weken zijn in de politiek natuurlijk nog een eeuwigheid.

Op een maand voor de verkiezing­en is het weinig waarschijn­lijk dat Steven Vandeput de volgende burgemeest­er wordt van Hasselt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium