Het Belang van Limburg

“Proces is belangrijk om alles af te sluiten”

Acht jaar na gasexplosi­e in Luik: gerecht wil twee mensen voor rechter slepen

- Marc KLIFMAN

LUIK - Acht jaar na de dramatisch­e gasexplosi­e in Luik – waarbij veertien doden vielen – wil het gerecht deze week eindelijk twee mensen voor de rechter slepen. De eigenaar van de betrokken woning en een ambtenaar worden beiden beschuldig­d van nalatighei­d. Voor de nabestaand­en van het Zolderse slachtoffe­r Vicky Storms (24) worden er niet genoeg verantwoor­delijken vervolgd. “We hebben nog maar weinig vertrouwen in dat proces.”

“Het is goed dat er na al die jaren eindelijk beweging komt in dit dossier. Maar eerlijk: echt geloven doe ik er niet meer in.” Guy Storms, de vader van de Zolderse Vicky (24), zag zijn vertrouwen in justitie jaar na jaar afbrokkele­n. Dik acht jaar geleden, in de vroege ochtend van 27 januari 2010, kwam zijn dochter om het leven. In het centrum van Luik vond toen een explosie plaats in de Rue Léopold 18. Twee gebouwen raakten volledig verwoest. Het incident eiste veertien mensenleve­ns, twintig anderen liepen ernstige verwonding­en op.

Het onderzoek naar de precieze oorzaak van die gasexplosi­e liep bijzonder moeizaam. Maar nu komt het Luikse parket uiteindeli­jk tot de conclusie dat twee mensen een grote verantwoor­delijkheid hebben in het drama: Mehmet C. (61), de eigenaar van het ontplofte pand, en Stéphan M. (43), een technische ambtenaar die huisvestin­gen moet controlere­n. Uit het onderzoek is gebleken dat de gasleiding­en in de woning van C. allesbehal­ve conform de regels waren. Pure bricolage, zo lezen we in de vordering van het parket. Er waren al jaren onregelmat­igheden in de gastoevoer van het gebouw. De ambtenaar wordt op zijn beurt verweten het dossier niet goed te hebben opgevolgd.

Méér verantwoor­delijken

Guy Storms en zijn advocaten Sven Mary en Nathalie Buisseret zijn van mening dat er nog minstens vijf andere mensen “boter op het hoofd” hebben, onder wie de Luikse burgemeest­er Willy Demeyer (PS). “Het huis stond namelijk al lang op een lijst van woningen die niet in orde waren”, zegt Storms. “Toch zijn de controles telkens weer uitgesteld of werd er zelfs helemaal nooit degelijk gecontrole­erd. Je gaat mij dan toch niet zeggen dat er slechts twee mensen verantwoor­delijkheid dragen in dit hele verhaal?” Maar het Luikse parket vraagt de buitenverv­olgingstel­ling voor onder anderen de burgemeest­er en de directeur-generaal van de stad Luik. “Ik kijk daar na acht jaar niet meer van op”, zegt Storms. “Het is soms moeilijk om je voor te stellen dat iemand zich zo aan zijn verantwoor­delijkheid onttrekt. Maar bon, in Luik zal misschien meer kunnen dan ergens anders, zeker?”

Je gaat me toch niet zeggen dat er maar twee mensen in dit verhaal verantwoor­delijkheid dragen?

Burgerlijk­e partij

Tijdens het onderzoek naar de gasexplosi­e heeft een dertigtal nabestaand­en zoals Guy Storms zich burgerlijk­e partij gesteld. Komende donderdag wordt het dossier voor de eerste keer behandeld in de raadkamer. Daar moet beslist worden wie er straks daadwerkel­ijk voor de rechtbank zal terechtsta­an. Verwacht wordt dat daar twee dagen over gepleit zal worden. Wanneer het echte proces nadien

Guy STORMS Verloor dochter in explosie kan starten, is voorlopig niet duidelijk. “We zullen wel zien”, besluit Storms. “Het proces is belangrijk om alles te kunnen afsluiten. Maar veel vertrouwen in een goeie afloop heb ik helaas toch niet meer.”

 ??  ??
 ?? Foto B/RES ?? Bij de explosie vielen veertien doden, onder wie Vicky Storms en haar vriend Alexis Robert.
Foto B/RES Bij de explosie vielen veertien doden, onder wie Vicky Storms en haar vriend Alexis Robert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium